V Sloveniji doslej potrdili šest okužb z virusom opičjih koz

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je do danes prejel šest prijav potrjenih okužb z virusom opičjih koz z blažjim potekom bolezni, so objavili na njihovi spletni strani.

Pristojni pri NIJZ ponovno opozarjajo, da v Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v Centralni in Zahodni Afriki.

Primeri okužbe z virusom opičjih koz so že bili potrjeni tudi v Sloveniji, javnost pa je bila o slednjih vseskozi pravočasno obveščena.

Virus, ki povzroča opičje koze, je sicer soroden virusu, ki je povzročal črne koze, te pa so s pomočjo globalne kampanje cepljenja uspeli izkoreniniti, še obveščajo.

Opičje koze.
(Vir: splet)

NIJZ pripravil navodila za okužene

Na NIJZ so kljub malo primerom pripravili navodila za okužene z virusom opičjih koz, ki se zdravijo v domači oskrbi. Slednji naj ostanejo doma, omejijo stike in upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi zdravnik in načeloma traja, dokler ne odpadejo kraste.

Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev. Simptomi običajno izzvenijo po dveh do štirih tednih in običajno niso smrtni.

Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko, še opozarjajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: