Fiskalni svet o tveganju višjih stroškov dela in ukrepov za omilitev vpliva visokih cen. SURS: Število opravljenih delovnih ur v prvem četrtletju višje

Prihodki državnega proračuna bodo letos ob ohranjanju sedanjih gospodarskih razmer višji od projekcij, ob doseganju ciljne vrednosti odhodkov bi moral biti primanjkljaj nižji.

Ključna pa so kratkoročna negativna tveganja povišanja stroškov dela ob uresničitvi sindikalnih zahtev ter povrnitev finančne izgube prodajalcem naftnih derivatov oziroma morebitni dodatni ukrepi za omejevanje vpliva visokih cen, je ocenil fiskalni svet.

Primanjkljaj državnega proračun je po začasnih podatkih v prvih petih mesecih znašal 21,8 milijona evrov, brez neposrednega učinka protikoronskih ukrepov pa bi imel presežek v višini 309 milijonov evrov.

Skupni obseg odhodkov za proticovidne ukrepe od marca 2020 do konca maja 2022 znašal 5,194 milijarde evrov. Letos glavnino predstavljajo odhodki za obvladovanje epidemije, zlasti stroški testiranja in cepljenja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Število opravljenih delovnih ur v prvem četrtletju višje

V letošnjem prvem četrtletju so zaposlene osebe, ki so prejele plačo ali nadomestilo plače v breme delodajalca, opravile 317,7 milijona delovnih ur.

To je za 5,7 odstotka več kot v enakem lanskem četrtletju. Na zvišanje je vplivalo predvsem povečanje števila zaposlenih oseb, še poroča Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Skupno število opravljenih delovnih ur se je najbolj izrazito zvišalo v gostinstvu, in sicer za 106,5 odstotka.

Več delovnih ur je bilo opravljenih predvsem zaradi omilitve oz. prenehanja nekaterih omejitev, povezanih z ukrepi za zajezitev epidemije covida-19.

Kot je danes še sporočil statistični urad, je delež opravljenih delovnih ur med plačanimi urami v letošnjem prvem četrtletju znašal 83,2 odstotka, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: