Ruske sile po besedah Šojguja nadzorujejo skoraj celoten Lugansk, kar 97 odstotkov slednjega. Je zdaj na vrsti popolno zavzetje Donecka?

Ruske sile nadzorujejo skoraj celotno vzhodno ukrajinsko regijo Lugansk, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Rusija je zavzela 97 odstotkov Luganska, je zatrdil na današnjem sestanku obrambnega ministrstva v Moskvi, ki ga je predvajala državna televizija.

Ruske sile nadzorujejo tudi mesti Svjatohirsk in Liman ter še 15 vasi v sosednjem Donecku, je dodal. Območji Doneck in Lugansk tvorita Donbas na vzhodu Ukrajine, njuno zavzetje pa je bilo večkrat omenjeno kot glavni cilj ruske invazije.

Šojgu je pred tem tudi zatrdil, da Rusija nadzoruje vsa stanovanjska območja mesta Severodoneck in si sedaj prizadeva zavzeti ključno industrijsko območje mesta in okoliške vasi.

O tem, katera stran nadzoruje katero ozemlje, sicer obstajajo nasprotujoča si poročila, saj se spopadi za Severodoneck nadaljujejo, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tudi danes je na vzhodu Ukrajine peklensko.
Zajetih že več kot 6500 ukrajinskih vojakov, samo danes naj bi se jih predalo 167, trdijo Rusi

Trupla nekaterih ukrajinskih borcev, ki so ob obrambi mesta Mariupolj pred ruskimi silami umrli v jeklarni Azovstal, so danes predali oblastem iz Kijeva, so sporočile družine pripadnikov ukrajinskega polka Azov.

Spomnimo: ukrajinske sile, ki so tedne branile to pristaniško mesto, so se skrivale v jeklarni Azovstal, medtem ko so jo ruske sile poskušale zavzeti. Ukrajinski vojaki so se dokončno predali sredi maja.

O usodi okoli 2000 skrajnih militantov omenjenega polka, ki jih ruske oblasti smatrajo za nacistično milico in jih temu primerno tudi obravnavajo, ni veliko informacij. Kijev zahteva izmenjavo ujetnikov, vendar pa nekateri ruski poslanci želijo, da se nekaterim v skladu z njihovimi zločini sodi, še poročajo svetovni mediji.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes sporočilo, da so do sedaj ruske sile zajele že več kot 6500 ukrajinskih vojakov, samo danes naj bi se jih predalo najmanj 167.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: