V Trstu poslednje slovo od Borisa Pahorja, turški pisatelj Orhan Pamuk praznuje 70 let

Na tržaškem pokopališču pri sv. Ani se bodo danes poslovili od tržaškega pisatelja in akademika Borisa Pahorja, ki je v 109. letu starosti preminil na svojem domu v Trstu prejšnji ponedeljek.

Na pogrebni slovesnosti, ki se je bodo udeležili tudi visoki predstavniki slovenske vlade, se bo po pričakovanjih zbrala velika množica, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Današnje pogrebne slovesnosti se bodo med drugimi udeležili ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.

Pahor je vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo.

Predsednik republike Borut Pahor ga je opisal kot pisatelja brez meja, državljana sveta, človeka srca.

Boris Pahor
(Avtor: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons - cc-by-sa-3.0; licenca: CC BY-SA 3.0; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41080338)
Nobelovec Pamuk praznuje 70 let

Turški pisatelj Orhan Pamuk danes praznuje 70. rojstni dan. Pamuk je vodilni romanopisec turške postmoderne literature in eden najbolj branih pisateljev v Turčiji.

Prejel je številne ugledne nagrade, leta 2006 tudi Nobelovo nagrado za književnost.

Švedska akademija je v utemeljitvi med drugim zapisala, da je Pamuk v iskanju melanholične duše svojega rojstnega mesta Istanbula iznašel nove simbole za spopad in preplet kultur.

Pamuka cenijo tako kritiki kot bralci. S svojimi tekočimi, napetimi zgodbami nagovarja široko občinstvo. Kompleksno turško izkušnjo izpisuje v zahodnim bralcem domači govorici postmodernistične estetike.

Njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov, tudi v slovenščino, v Turčiji pa uživa tudi ugled pomembnega komentatorja družbenih tem, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: