Včeraj: sklenjeni Okusi Vipavske. Danes: Varnejša hrana – boljše zdravje

Na dvorcu Zemono pri Vipavi se je včeraj sklenil dvodnevni festival Okusi Vipavske, ki ga je Regijska razvojna agencija Rod iz Ajdovščine pripravila po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19.

Na osrednjem turističnem promocijskem dogodku Vipavske doline na področju vina in kulinarike se je letos predstavilo 44 vinarjev, ki so obiskovalcem ponudili več kot 150 različnih vipavskih vin.

Obiskovalcem so bile na voljo tudi jedi, ki jih je pripravil kuharski mojster Tomaž Kavčič z ekipo. Dogajanje je spremljala vipavska tržnica s ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov.

Kot je ob festivalu povedala dejala direktorica razvojne agencije Habjan Štolfa, pomemben poudarek namenjajo načelu trajnosti, s čimer podpirajo kratke dobavne verige ter promovirajo lokalno in sezonsko pridelano hrano, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

7. junij je svetovni dan varnosti hrane;
letos ga obeležujemo četrtič.
Letošnji svetovni dan varnosti hrane z geslom Varnejša hrana – boljše zdravje

Danes je svetovni dan varnosti hrane, ki tokrat poteka z geslom Varnejša hrana – boljše zdravje.

Varnost hrane je skupna odgovornost vseh členov v agroživilski verigi, državnih organov in potrošnikov, temeljiti pa mora na medsebojnem zaupanju in pravočasni izmenjavi informacij.

Varnost hrane je potrošnikom zagotovljena skozi celovit sistem nadzora in sprejetih ukrepov, poudarjajo v upravi za varno hrano.

Za varovanje zdravja ljudi so sprejeti ukrepi, ki zagotavljajo, da živila, ki niso varna, ne pridejo v promet oz. so, če se jih v njem odkrije, takoj umaknjena. Vzpostavljeni so sistemi za prepoznavanje tveganj, povezanih z varnostjo živil, in sistemi odzivanja nanje.

Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane s posebno resolucijo, letos ga obeležujemo četrtič, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: