Ukrajinski guverner Luganska: Rusi nadzorujejo velik del Severodonecka, sosednji Lisičansk pred uničenjem

V napadu (pro)ruskih sil na Severodoneck in tamkajšnje ukrajinske sile je, kot vse kaže, znova prišlo do preobrata.

Kot je pred približno uro objavil ukrajinski guverner Luganske regije, je “mesto večinoma pod nadzorom Moskve, mesto-dvojček Lisičansk pa je utrpel enormno uničenje”.

Serhiy Hajdai/Sergej Gajdaj (svetovni mediji navajajo obe verziji imena, op.avt.) je v spletni objavi še dejal, da ne obstaja verjetnost, da bi bile v regiji prisotne enote ukrajinske vojske kadar koli obkoljene. V isti sapi je dodal, da ruske sile zdaj obvladujejo 90 odstotkov regije, je kontradiktorno izjavo prenesla tiskovna agencija Reuters.

Njegova izjava na spletnem omrežju Telegram je bolj obširna in natančna.

Tako sporoča, da je “industrijska cona še vedno pod ukrajinskim nadzorom, a Rusi streljajo na vse, kar se premika. Ruske sile nadzorujejo velik del mesta, v industrijski coni pa Rusov ni, boji potekajo le na mestnih ulicah.”

“Rusi streljajo na vse,” je ponovil, “uničujejo vse zgradbe; s tanki, topništvom. Streljajo tudi po industrijski coni, a boji tečejo, naši se upirajo na ulicah.”

Se ruske vojaške operacije v Donbasu zaključujejo
ali bomo priča reprizi Mariupolja?
“Uničenje v Lisičansku je velikansko!”

Hajdai je že pred tem danes sporočil, da so ukrajinske specialne enote pred dnevi začele protiofenzivo in znova osvojile skoraj polovico mesta, a se zaradi ruskega intenzivnega obstreljevanja območja iz kopnega in zraka ponovno umaknile.

Sosednji Lisičansk je sicer še vedno popolnoma pod nadzorom ukrajinske vojske, vendar je bil deležen “močnega in kaotičnega”, torej neselektivnega, bombardiranja, je še dejal Hajday.

Ruske sile je posledično obtožil, da namerno ciljajo bolnišnice in centre za distribucijo humanitarne pomoči. “Streljajo z orožjem velikega kalibra, uničenje je enormno,” je dodal.

Severodoneck je največje mesto, ki je v Lugansku še vedno v ukrajinskih rokah. Gre tudi za ukrajinsko upravno središče regije, ruske čete pa so v zadnjih tednih hitro napredovale v njegovi smeri.

V industrijskem delu mesta, imenovanem Azot, se utegne ponoviti zgodba Azovstala iz medtem že padlega Mariupolja.

Ruska vojska želi zdaj zasesti celoten Donbas, kar je skupno in splošno ime za rudarsko-industrijski bazen v vzhodni Ukrajini, ki ga sestavljata regiji Doneck in Lugansk.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: