Arsenovičevo županovanje postaja bizarno: po aferi s prevodi iz mariborskega Mestnega parka zdaj ukradli še fontano

Afera v zvezi z novo spletno stranjo Mestne občine Maribor, ki je letos marca po skorajda dveh desetletjih doživela korenito prenovo, se še ni prav polegla, ko si je “štajerska prestolnica” v širši slovenski javnosti prislužila nov posmeh.

Iz mariborskega Mestnega parka je namreč izginila večja, sprehajalcem dobro znana bronasta fontana Fitoliti, ki je delo mariborskega kiparja Vojka Štuhca. Na Policijski upravi Maribor so tako danes za STA potrdili, da preiskujejo prijavo velike tatvine.

Nazaj k spletni strani: za njeno prenovo je občina odštela nekaj manj kot 40 tisoč evrov, posamezniki pa na spletu trdijo, da je k temu treba prišteti še najmanj slabih 32 tisoč evrov za avtorske honorarje in drugo.

Kljub visoki ceni pa zadeva ni bila izpeljana temeljito. Na omenjeni spletni strani je bil tako mariborski podžupan Samo Peter Medved poimenovan dr. Only Peter the Bear; gre torej za dobesedni prevod njegovega imena in priimka. 

Tudi v nemščini je bilo njegovo ime zapisano dr. Nur Peter der Bär, torej ponovno dobesedni prevod, kar pa še ni vse. Kot piše spletni portal Lokalec.si so “nekaj mesecih od lansiranja nove spletni strani očitno le opazili napako in jo odpravili. A ne v celoti.”

Tako smo še pred dnevom ali dvema na njej- v angleščini. našli zapis Only Peter Medved. “Torej so popravili le priimek podžupana, ne pa imena,” so še zapisali pri omenjenemu mediju, “enako je namreč v nemškem prevodu, podžupan je na spletni strani še vedno Nur Peter Medved.”

V mestu, kjer je vse podrejeno zgolj interesom enega človeka,
niti ne more biti drugače, je mnenje velikega dela javnosti.
Občina odgovorila, vmes pa nova bizarnost

Ko se je potem v širši javnosti razvedelo še za tatvino večje bronaste fontane, je splet dobesedno eksplodiral. Občani so podrobno opisovali, kakšno je dejansko stanje v parku, ki se obnavlja in je eden večjih predvolilnih adutov Arsenovićeve garniture.

Tako naj bi fontana že kar nekaj časa ležala ob nižjem okroglem bazenu, v središču katerega je bila nameščena, zavita zgolj v polivinil in brez vsakršnega varovanja, kar je samo eden izmed zdrsov.

Na Mestni občini Maribor sicer poudarjajo, da gre za nedopustno kaznivo dejanje in nespoštovanje kulturne dediščine Maribora, pa dodatno navaja STA.

Kot so včeraj zapisali na družbenem omrežju Facebook, je bil dogodek prijavljen policiji, ki je že opravila poizvedovanja, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je ponoči nekdo skulpturo naložil na kamion in odpeljal.

Nadaljnje informacije Policijske uprave Maribor še čakajo, so še zapisali.

Območje, kjer se je nahajala fontana, je v zadnjem letu gradbišče. Občina namreč prenavlja celotno promenado Mestnega parka od Maistrove ulice do Treh ribnikov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: