Evropski parlament začel proces za spremembo pogodb EU; Evropska komisija Madžarsko pozvala k preklicu uporabe nižjih cen goriva za domačine

Evropska komisija je včeraj madžarske oblasti pozvala, naj začasno prekličejo izvajanje ukrepa, v skladu s katerim lahko cenejše gorivo na Madžarskem točijo zgolj tisti z madžarskimi registrskimi oznakami.

Izvajanje ukrepa naj bo prekinjeno, dokler ne bo gotovo, da je skladen s pravom Evropske unije, v zvezi s tem še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Komisar za notranji trg Thierry Breton od uradne Budimpešte ob tem pričakuje dodatna pojasnila glede ukrepa.

Na Madžarskem lahko od konca maja gorivo po regulirani ceni 480 forintov oziroma 1,24 evra na liter točijo le vozniki avtomobilov z madžarskimi registrskimi oznakami. Pri polnjenju rezervoarja vozila s tujo registracijo pa je treba plačati tržno ceno.

Za Slovenijo sicer pri tem po poročanju portala sobotainfo.com velja izjema.

Na Madžarskem se v zvezi s točenjem goriva
smeji samo domačemu prebivalstvu.
(Fotografija je simbolična; foto: Andrea Piacquadio on Pexels.com)
Evropski parlament začel proces za spremembo pogodb EU

Evropski parlament (EP) je danes sprejel resolucijo, v kateri je pozval Evropski svet (ES), naj se dogovori o začetku postopka za revizijo pogodb EU.

Poslanci so pritrdili predlogu reform na več področjih, vključno z razširitvijo glasovanja s kvalificirano večino v Svetu EU, še prenaša STA.

EP zase zahteva tudi pravico, da predlaga, spremeni ali prekliče zakonodajo EU ter pridobi polne pravice sozakonodajalca za proračun EU.

Irena Joveva, evropska poslanka v skupini Renew Europe, je reformni predlog podprla in ob tem poudarila, da trenutni sistem ponekod ne deluje in ne omogoča potrebne učinkovitosti pri odločanju v EU.

Voditelji 27 držav članic bodo v okviru ES odločali o ustanovitvi konvencije z navadno večino, EK pa naj bi svoje naslednje korake napovedala sredi junija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: