Na območju Maribora se je danes sprožilo več plazov, podpisana pogodba za izvajanje protitočne obrambe na severovzhodu države

Po neurjih, ki so se v zadnjih dneh pojavljala po vsej državi razen na Primorskem, danes Uprava za zaščito in reševanje poroča o več plazovih, udorih, zdrsih in podorih zemljin in kamnin.

Tako so se danes na območju Maribora plazovi sprožili na treh mestih, večkrat so intervenirali tudi gasilci, po odzivih na spletu sodeč, pa večina občanov za nastalo situacijo krivi nezainteresiranost in neodzivnost občinske garniture župana Saše Arsenoviča. 

Zemeljski plaz je zjutraj poškodoval cesto v naselju Rošpoh v občini Maribor, gasilci pa so plaz pokrili z folijo, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Intervenirali so tudi v Kamniški Grabi v Bresternici, kjer je zjutraj prišlo do plazenja. Po poročanju Uprave za zaščito in reševanje plaz na površini približno 120 kvadratnih metrov ogroža stanovanjsko stavbo.

V vasici Gaj nad Mariborom se je zemeljski plaz danes sprožil dvakrat in odnesel del cestišča. Tudi tam so gasilci plaz pokrili s folijo, plazovito območje zavarovali in ga začasno sanirali.

Večina občanov za nastalo situacijo krivi nezainteresiranost
in neodzivnost občinske garniture župana Saše Arsenoviča.
Protitočna obrambe na severovzhodu države od jutri

Kmetijska ministrica Irena Šinko je danes z na razpisu izbranim izvajalcem, Letalskim centrom Maribor, podpisala pogodbo za izvajanje letalske obrambe pred točo na območju severovzhodne Slovenije.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo z aktivnostmi začeli jutri, 10. junija, kot je bilo to načrtovano tudi z javnim naročilom.

Kot predvideva sklep vlade, kmetijsko ministrstvo zagotavlja do 35 odstotkov sredstev, preostali del denarja pa morajo zagotoviti občine.

Slednje sicer k aktivnostim in s tem k sofinanciranju vstopajo prostovoljno, še poroča STA.

Ministrstvo je letos k sodelovanju povabilo 71 občin, na kar se je pozitivno odzvalo 63 občin, tri več kot v lanskem letu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: