Pričakovano: sodišče Ljudske republike Doneck britanske vojne ujetnike obsodilo na smrt! (video)

Ruski mediji navajajo, da bosta obsojena Britanca ustreljena, pred strelskim vodom pa se bo znašel tudi Maročan.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da bodo kazen izvršili že danes, “v skladu z zakoni Ljudske republike Doneck”.

(novica s komentarjem)

Na mednarodno nepriznanem sodišču samooklicane Ljudske republike Doneck, katere neodvisnost priznava le Rusija, sta bila danes na smrt obsojena dva Britanca, ob tem pa še Maročan. Gre za spletno izpostavljenega Aidena Aislina, Shauna Pinnera in Saaduna Brahima.

Po poročanju RIA je predsednik sodišča dejal, da imajo obsojeni mesec dni časa za pritožbo. Poleg tega je sodnik v sodbi navedel, da je bil eden obsojenih (Pinner) “v Združenem kraljestvu opredeljen kot terorist in je bil iskan zaradi sodelovanja v sovražnostih v Iraku in Siriji“.

Gre sicer za militariste, ki so jih ruske sile zajele ob predaji v Mariupolju, vsaj eden od njih (Aislin) pa naj bi se roki pravice skušal izmakniti tako, da se je preoblekel v žensko, a se je po razkritju prevare ruskim silam izmaknil, še preden so ga ujele. Tako vsaj svetovni splet.

Aiden Aislin (28) je po rodu iz Newarka. Z družino se je leta 2018 preselil v Nikolajev/Mikolaiv v Ukrajini. Istega leta je postal marinec v ukrajinski vojski in se poročil z Ukrajinko. Navedbe so si po vsebini nasprotujoče- Rusija namreč trdi, da je bil pripadnik zloglasnega nacističnega polka AZOV, pa tudi ujeli so ga v Azovstalu.

Drugi obsojeni Britanec, Shaun Pinner (48) prihaja iz Bedforshirea. Njegova družina pravi, da je bil pomemben član britanske vojske, preden se je leta 2018 preselil v Ukrajino, kjer je svoje prejšnje izkušnje uporabil za usposabljanje ukrajinskih vojakov.

“Shaun je užival v ukrajinskem načinu življenja in zadnja štiri leta je Ukrajino smatral za svoj drugi dom. V tem obdobju je spoznal Ukrajinko, s katero se je poročil in ki je v svoji državi osredotočena na humanitarno delo,” je povedala njegova družina.

Pinnerjeva triletna vojaška pogodba naj bi potekla še letos, nato pa se je nameraval po besedah ​​njegove družine ukvarjati s humanitarnim delom.

Kako gre slednje skupaj z vojno kariero in sodelovanjem z militaristi in drugimi skrajneži družina bodisi ni obrazložila, bodisi zahodni mediji tega niso prenesli.

Za Aidana Aislina so spletni komentatorji že pred meseci trdili,
da bo postal prva žrtva TikToka, ne vojne.
Prvi odziv Borisa Johnsona na smrtno obsodbo za britanske zapornike

Britanska vlada je “globoko zaskrbljena” zaradi smrtnih obsodb Aidena Aislina in Shauna Pinnerja, ki sta bili ujeta med bojevanjem na ukrajinski strani, so sporočili iz urada britanskega premierja Borisa Johnsona, navajajo svetovni mediji.

V sporočilu za javnost je tiskovni predstavnik Borisa Johnsona dejal: “To nas zelo skrbi. Kot smo že povedali, vojnih ujetnikov ne bi smeli uporabljati v politične namene. V skladu z Ženevsko konvencijo so borci upravičeni do imunitete, kar pomeni, da jim ne bi smeli soditi zaradi sodelovanja v vojni.

Še naprej bomo sodelovali z ukrajinskimi oblastmi in poskušali zagotoviti izpustitev britanskih državljanov, ki so služili v oboroženih silah Ukrajine in so zdaj vojni ujetniki,” je zaključil.

Oglasila se je tudi britanska zunanja ministrica Liz Truss. Današnjo smrtno obsodbo sodišča proruske Ljudske republike Doneck dvema britanskima zapornikoma je komentirala z besedami, da je šlo za “farso”.

“Ta sodba nima nobene legitimnosti,” je kratko dejala Truss.

Več o takratnem dogajanju in karieri Aidana Aislina si lahko preberete s klikom na sledečo povezavo: https://mariborskiodmev.com/2022/04/12/v-ukrajini-porocila-o-morebitni-ruski-uporabi-kemicnega-orozja-tuji-placanci-se-predajajo-ruskim-silam-v-mariupolju/

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: