Ključna obrestna mera na Otoku po današnjem dvigu najvišje po januarju 2009. Na novem rekordu z 10,8 odstotka tudi letna inflacija na Hrvaškem

Letna inflacija na Hrvaškem je maja znašala 10,8 odstotka.

To je nov rekord, potem ko so cene že aprila porasle za dotlej najvišjih 9,4 odstotka, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pred tem je bila inflacija najvišja julija 2008, ko je znašala 8,4 odstotka. Maja letos sta se tako na letni kot mesečni ravni podražila prevoz in hrana, je objavil hrvaški statistični urad.

Podražile so se tudi gostinske in hotelske storitve, zaradi česar se draži tudi dopustovanje. Teden počitnic na Jadranu bo tako tričlansko družino stal najmanj 1200 kun oz. 160 evrov več kot lani, so izračunali pri hrvaškem časniku Večernji list.

Namestitev na Jadranu se je v primerjavi z lani podražila za od 10 do 50 odstotkov, v restavracijah in kavarnah so cene dvignili za povprečno 20 odstotkov, dražje pa je tudi gorivo. Cestnine se ne bodo podražile, še piše Večernji list in prenaša STA.

Dodajmo, da pri drugem zagrebškem dnevniku, Jutarnjem listu, svarijo, da “nevarna inflacija”, kot so jo poimenovali, “ni niti blizu zgornje meje, cene hrane pa rastejo dvakrat hitreje kot v evrskem območju!”

Minister za finance Zdravko Marić sprejema novih ukrepov vlade ni napovedal, še opozarjajo, ker da je “zadeva kompleksna”.

Zagreb morda kmalu ne bo več tako brezskrben.
Ključna obrestna mera na Otoku najvišje v 13. letih

Britanska centralna banka je danes vnovič zvišala ključno obrestno mero, še prenaša STA.

Tudi tokrat jo je navzgor potisnila za 0,25 odstotne točke, tako da je zdaj pri 1,25 odstotka, kar predstavlja najvišjo raven po januarju 2009. Za to se je odločila zaradi napovedi, da bo letna inflacija na Otoku letos dosegla 11 odstotkov.

Bank of England je ključno obrestno mero danes zvišala petič zapored.

Z zaostrovanjem tega dela denarne politike je kot prva med večjimi na svetu začela decembra. Do tedaj je bila ključna obrestna mera, od katere so odvisni stroški posojil, v Veliki Britaniji na rekordno nizki ničelni ravni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za zvišanje ključne obrestne mere za 25 bazičnih točk je na pristojnem odboru centralne banke glasovalo šest od devetih centralnih bankirjev, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: