Slovaška in Litva Ukrajini podarili dodatno vojaško opremo, vojaška industrija na Hrvaškem v razcvetu

(novica s komentarjem)

Slovaška je Ukrajini podarila pet helikopterjev in več tisoč raket tipa grad, je danes sporočil slovaški obrambni minister Jaroslav Nad.

Litovska vojska je prav tako potrdila, da je Ukrajina prejela njihovo pošiljko oklepnih transportnih vozil M113 v vrednosti 15,5 milijona evrov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ta sveženj pomoči Ukrajini, tako kot vse prejšnje dobave, bo povrnjen iz Evropskega mirovnega instrumenta, kar je močan izraz solidarnosti Evropske unije z Ukrajino, je v objavi na spletnem omrežju Facebook zapisal Nad.

Pojasnil je še, da je Slovaška vzhodni sosedi poslala en helikopter Mi-2 in štiri helikopterje Mi-17.

Za kakšne vrste solidarnost gre, najbolje oriše podatek, da so krstni let s helikopterjem Mi-2 opravili zdaj že daljnega leta 1961, popolnoma pa so ga prenehali izdelovati leta 1998, pred 24. leti. 

Obrambno ministrstvo v Bratislavi je sporočilo, da ukrajinske sile že uporabljajo podarjene helikopterje, ki so jih na Slovaškem nadomestili s helikopterji ameriške izdelave UH-60 Black Hawk.

Slovaška je Ukrajini vendarle podarila tudi štiri helikopterje Mi-17,
enake kot jih ima tudi hrvaška vojska.
Hrvaška vojna industrija cveti

Proizvajalec pištol in jurišnih pušk iz Karlovca HS Produkt je imel lani več kot 1,07 milijarde kun ali 140 milijonov evrov prihodkov.

Drugi največji proizvajalec vojaške opreme, zagrebški DOK-ING, je z izvozom svojih robotskih vozil za razminiranje ustvaril rekordnih 265 milijonov kun ali 20,7 milijona evrov prihodkov.

Gre za le nekaj uspešnih primerov hrvaških proizvajalcev orožja in vojaške opreme, ki so svoje izdelke letos predstavljali tudi na največjem evropskem sejmu orožja in vojaške opreme Eurosatory v Parizu, je poročal hrvaški časnik Večernji list.

Na sejmu so se predstavili v sklopu Hrvaškega grozda konkurenčnosti obrambnih industrij, ki združuje več kot 60 podjetij s področja vojaške industrije.

Pred tremi meseci, torej pred vojno v Ukrajini, jih je združeval okoli 40, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: