Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sinoči objavljenem intervjuju za BBC dejal, da Rusije “ni sram pokazati, kdo je”.

“Nismo vdrli v Ukrajino, razglasili smo posebno vojaško operacijo, ker nismo imeli nobenega drugega načina, da Zahodu razložimo, da je vlačenje Ukrajine v NATO kaznivo dejanje,” je dejal.

Znova je potrdil, da je Velika Britanija na seznamu držav, ki so sovražne Rusiji.

“Mislim, da ni več niti manevrskega prostora za napredek. Tako premier Boris Johnson kot ministrica Liz Truss namreč odkrito pravita, da je treba Rusijo premagati in jo prisiliti, da poklekne. Dajte, torej, naredite to,” je ogorčeno dejal Lavrov.

Dodal je, da je britanska vada še prejšnji mesec dejala, da mora Velika Britanija zagotoviti, da je Putin poražen. Na vprašanje, kako danes gleda na Britanijo, pa je Lavrov odgovoril, da ta “znova žrtvuje interese svojega ljudstva za politične ambicije.”

V Ukrajini se tudi danes nadaljujejo siloviti spopadi.
Macron znova v Moskvo?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je pod določenimi pogoji pripravljen odpotovati v Moskvo na pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

“Mislim, da potovanje v Rusijo danes zahteva predpogoje, to pomeni gesto predsednika Putina. Tja ne bi šel kar tako,” je Macron povedal za televizijo TF1 med obiskom ukrajinske prestolnice Kijev.

Dejal je, da se bo- v kolikor se bosta res znova srečala- s Putinom pogovarjal o humanitarnih vprašanjih, zaščiti zapornikov in morebitni prehranski krizi, z namenom najti rešitev.

“Ničesar ne bom izključil, vendar bom to vedno delal transparentno in v povezavi z ukrajinskim predsednikom, kadar koli bo to smiselno.”

Macron je ob koncu opozoril, da v EU nimamo naloge namesto Ukrajincev odločati o pogojih za konec te vojne. “V nekem trenutku mora biti bodisi vojaška zmaga bodisi pogajanja,” je dejal Macron in dodal, da bo moralo vse odločitve o ozemljih in morebitnih koncesijah sprejeti ukrajinsko vodstvo.

(mbo)