Popularizator? Golob po poti hrvaškega predsednika Milanovića: na vrhu EU bo predlagal dodelitev statusa kandidatke za članstvo BiH

(novica s komentarjem)

Slovenski premier Robert Golob bo prihodnji teden na vrhu EU podal predlog, da se BiH dodeli status kandidatke za članstvo v EU, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je povedal v izjavi po koncu obiska v Bruslju, je sicer evropska realnost takšna, da to lahko prepreči že ena članica, a upa, da bo zmagal razum.

Na vrhu EU bo podprl tudi podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, je še dejal predsednik vlade, ki je pozdravil danes objavljeno pozitivno mnenje Evropske komisije (EK) glede Ukrajine.

Premier Golob je v včerajšnjih pogovorih s predsednico EK Ursulo von der Leyen in današnjih s Charlesom Michelom, predsednikom Evropskega sveta, izrazil prepričanje, da bo sedanje dogajanje na nek način pospešilo procese tudi za Zahodni Balkan, še poroča STA.

Osnovni proces je sicer vezan na Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo, s čimer se skuša omejiti Rusijo in ruski vpliv, kar navsezadnje potrjuje tudi današnji poziv EK, ki predlaga, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatke za članstvo v EU.

Komu koristi takšna Ukrajina v EU, je vprašanje,
na katerega bo šele treba odgovoriti!
Rusija pozorno spremlja politične procese v EU

Na omenjeno priporočilo EK se je Rusija, pričakovano, takoj odzvala, pa poročajo svetovni mediji.

Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, je med rednim novinarskim brifingom dejal, da Rusija pozorno spremlja prizadevanja Ukrajine, da bi postala članica EU.

“To vprašanje zahteva našo večjo pozornost, saj se vsi zavedamo intenziviranja evropskih razprav o krepitvi obrambne komponente EU,” je dejal in dodal: “V Evropi se dogajajo različne preobrazbe, ki jih najbolj pozorno možno spremljamo.”

Peskov je novinarjem znova dejal, da je cilj ruske “posebne vojaške operacije” v Ukrajini še naprej “rešiti in zaščititi” prebivalstvo vzhodne regije Donbasa pred, kot je dejal, “barbarskimi napadi” kijevskih sil.

Rusija je v stiku s Turčijo tudi glede izvoza žit iz Ukrajine, vendar je na ukrajinski strani veliko negotovosti, je dodal Peskov.

Spomnimo: Rusija se že dalj časa pritožuje, da so osnovna težava spornega (ne)izvoza ukrajinskega žita morske oz. protiladijske mine, s katerimi je Ukrajina blokirala dostop do Odese, svojega edinega preostalega pristanišča na Črnem morju.

Mariupolj, Berdjansk in Primorsk na Azovskem morju je ruska vojska že zavzela, krimski Sevastopol pa je vedno veljal za oporišče ruske mornarice in rusko mesto.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: