Putin v Sankt Peterburgu: “Nore sankcije” Zahoda proti Rusiji so se končale z neuspehom

“Nore sankcije”, ki so jih proti Rusiji uvedle številne zahodne države, so se končale neuspešno, je v petek na plenarnem zasedanju Sanktpeterburškega mednarodnega gospodarskega foruma (SPIEF) dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

“To je tudi narava sedanjega izbruha rusofobije na Zahodu in norih sankcij proti Rusiji. Noro, rekel bi tudi nepremišljeno. Njihovo število in hitrost kovanja slednjih sta resnično brez primere,” je še dejal Putin.

“Ideja je bila jasna: nasilno, v naletu zdrobiti rusko gospodarstvo in zadati udarec industriji, financam in življenjskemu standardu ljudi z uničenjem poslovnih verig, prisilnim izhodom zahodnih podjetij z ruskega trga in zamrznitvijo domačih sredstev,” je pojasnil.

“Ni jim uspelo. Očitno se to ni zgodilo,” je ob zaključku dejal Putin, še poroča ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax. “Ruski podjetniki in oblasti so delovali organizirano in profesionalno, državljani pa so pokazali enotnost in odgovornost.”

Postopno normaliziramo gospodarske razmere: najprej smo stabilizirali finančne trge, bančni sistem in trgovske verige, nato pa smo začeli z nasičenjem gospodarstva z likvidnostnimi in obratnimi sredstvi za ohranjanje stabilnosti podjetij,” je svoj govor zaključil ruski predsednik.

Sankt Peterburg, rojstno mesto ruskega predsednika Vladimirja Putina.
(Foto: ALEKSANDR EVSTAFEV on Pexels.com)
Tbilisi “rahlo razočaran” nad priporočilom Evropske komisije, da se Gruziji odloži status kandidatke za EU

Kot še poroča Interfax, je uradni Tbilisi rahlo razočaran nad priporočilom Evropske komisije, da se Gruziji dodeli “evropska prihodnost”, kar bo vodilo k odobritvi njenega statusa kandidatke za EU ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Odločitev je popolnoma v nasprotju s statusom kandidatke za EU, priporočenim za Ukrajino in Moldavijo.

»Čeprav status kandidata državi ne daje nobenih finančnih ali drugih privilegijev, smo rahlo razočarani, da tega statusa nismo prejeli, čeprav se zavedamo, da se za razliko od Ukrajine ali celo Moldavije nismo dovolj žrtvovali za pridobitev t(ak)ega statusa,” je v petek na novinarski konferenci v Tbilisiju dejal Irakli Kobakhidze, predsednik vladajoče stranke Gruzijske sanje.

“Gruzijska žrtvovanja pred 14. in 30. leti, pa očitno niso več pomembna našim evropskim partnerjem,” je še namignil.

“Vendarle je “evropska prihodnost” Gruzije še vedno korak naprej, gruzijske oblasti pa bodo še naprej krepile demokratične institucije, razvijale gospodarstvo ter ohranjale mir in stabilnost v državi,” je poudaril Kobakhidze.

“Upajmo, da bomo izpolnili svoje obveznosti in zelo kmalu dobili status kandidatke za EU,” je zaključil Kobakhidze.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: