Bencin in dizel zunaj avtocest s torkom dražja za nekaj manj kot 20 centov, Golob pomanjkanje pogonskih goriv na črpalkah ocenil za škandal

S torkom, ko se izteče trenutna ureditev določanja cen pogonskih goriv, bo zunaj avtocest in hitrih cest za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,755 evra, za dizel pa 1,848 evra, je razvidno iz objave na spletnih straneh gospodarskega ministrstva.

To je 19,5 oz. 18 centov na liter več kot trenutno. Nove cene bodo veljale do 4. julija, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vlada je namreč minuli teden sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo s torkom na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala.

Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

Nova slovenska avantura: priti do pogonskega goriva.
Golob pomanjkanje pogonskih goriv na črpalkah ocenil za škandal

Že drugi dan na večih bencinskih črpalkah po državi ni pogonskih goriv, kar trgovci pripisujejo povečanemu povpraševanju in težavam z dobavo. Predsednik vlade Robert Golob medtem meni, da gre za škandal v vseh pogledih.

Kot je dejal v izjavi po srečanju s sindikati javnega sektorja, razume, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna.

Ti bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, pa ga je zmanjkalo v vsej državi naenkrat. To po njegovi oceni pomeni, da se je stvar dalo in predvideti in ustrezno ukrepati.

Golob pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki danes na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: