Na Hrvaškem za obmejno območje s Slovenijo namesto vročinskega vala zdaj napovedujejo močne nevihte. Telekom Slovenije svetuje izklop elektronskih naprav iz omrežja

Čeprav je še pred dnevi kazalo, da bo Hrvaško prizadel prvi letošnji vročinski val, je zdaj bolj verjetno, da se tam v prihodnjih dneh ne bo ponovila situacija iz večjega dela zahodne in srednje Evrope.

Spomnimo: tam najvišje dnevne temperature ponekod dosežejo 40 stopinj Celzija, ponekod v Italiji pa ni deževalo že štiri mesece.

Čeprav so temperature na Hrvaškem vendarle visoke za ta del leta, se bodo vročinskemu valu- podobno kot v Sloveniji- izognili vsaj do petka, najbrž pa celo do konca tedna. Ponekod bo temperatura vendarle dosegla 33 ali 34 stopinj Celzija, pa tudi noči na Jadranu bodo še tople, s temperaturami od 20 do 24 stopinj Celzija, je za hrvaške medije povedal strokovnjak z Državnega hidrometeorološkega zavoda (DHMZ).

“Žal pa bi se lahko spet soočili z močnimi poletnimi nevihtami,” prenaša opozorila meteorologa Jutarnji list. Kar je pri tem najbolj pomembno, je dejstvo, da naj bi do večine neurij prišlo na obmejnem območju s Slovenijo.

“Nocoj in ponoči že pričakujemo nevihto, na severozahodu Hrvaške, ponovno v Varaždinski in Međimurski županiji. Sledijo plohe, v Slavoniji pa je neurje možno jutri zjutraj. V noči s srede na četrtek pričakujemo ponovitev tega scenarija, ponovno na severozahodu Hrvaške in ponovno v Slavoniji. Možne so toča in hudourniške poplave – je poudaril Dragoslav Dragojlović z DHMZ.

Telekom Slovenije: Ob nevihtah najboljša rešitev izklop elektronskih naprav iz omrežja

V Sloveniji so v poletnem času pogoste močne nevihte z udari strel. Posledica udarov strel so velikokrat tudi poškodovani ali popolnoma uničeni modemi, televizorji, igralne konzole in računalniki, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Telekomu Slovenije zato uporabnike opozarjajo, naj naprave ob napovedani nevihti izklopijo tako iz komunikacijskega kot električnega omrežja, saj tak ukrep velja za najbolj zanesljivega.

Vsem uporabnikom, ki so hkrati naročniki njihovih mobilnih in fiksnih storitev, pa pri operaterju ponujajo tudi posebno brezplačno storitev.

Ta temelji na sistemu, ki ga je posebej za spremljanje strel razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

Z vklopom te storitve so uporabniki prek SMS-sporočila pravočasno obveščeni o možnosti udara strel na območju, kjer imajo fiksni priključek.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: