Pred začetkom poletja strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti prekomernega izpostavljanja UV-žarkom, Inšpektorat za delo pa na potrebne protivročinske ukrepe

Delodajalec mora delavcem v primerih, ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje in sprejemati potrebne ukrepe, ob zviševanju zunanje temperature opozarjajo na Inšpektoratu za delo.

Delodajalec lahko po njihovih navedbah zaradi vročine izvede začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur.

Med slednje sodijo prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno.

Skrajni ukrep je lahko v takih razmerah tudi prekinitev delovnega procesa, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Skrajni ukrep je lahko v razmerah hude vročine tudi
prekinitev delovnega procesa.
Tudi hitro staranje kože ena izmed posledic

Ob tem velja poudariti, da strokovnjaki pred začetkom poletja opozarjajo, da prekomerno izpostavljanje soncu in s tem UV-sevanju lahko povečuje tveganja za hitrejšo staranje kože in druge, tudi bolezenske posledice.

Prav vsako izpostavljanje soncu je tveganje za pojav sprememb na koži, opozarjajo strokovnjaki, prenaša STA.

Poleg staranja kože po besedah specialistke za dermatologijo Mirjam Rogl Butina UV-žarki vplivajo tudi na razvoj vseh najpogostejših rakov kože, in sicer melanoma in keratinocitnih rakov.

Osnovni ukrepi za zaščito pred UV-žarki predvsem izogibanje sončenju zlasti med 10. in 17. uro in uporaba zaščitne obleke, na delih, ki jih ni mogoče drugače zaščititi, pa uporaba pripravkov za zaščito pred soncem z UV-zaščitnim faktorjem najmanj 30 in tudi izogibanje solarijem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: