Še naprej bo vroče z možnostjo vsakodnevnih neviht, danes predvsem na severovzhodu. V Mariboru trenutno 31°C, v Ljubljani, Murski Soboti in Novem mestu stopinjo nižje

Prvi letošnji vročinski val se bo ta teden nadaljeval, a temperature pri nas po pričakovanjih meteorologov ne bodo podirale junijskih rekordov, tako kot jih ponekod v Zahodni Evropi.

Vsak dan v tem tednu se lahko pojavi kakšna nevihta. Za danes agencija za okolje opozarja, da bo proti večeru in v prvem delu noči predvsem na severovzhodu možna kakšna močna nevihta z nalivom, močnimi sunki vetra in tudi točo.

Ta teden bodo predvsem jutra precej topla, sicer pa se bolj izrazita vročina kot prve tri dni tega tedna obeta od četrtka, je za STA povedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Andrej Velkavrh.

Prvi letošnji vročinski val je nastopil razmeroma zgodaj. Bolj so vročinski valovi značilni za julij in avgust.

Znani spletni vremenarski portal Accuweather sicer današnji dan napoveduje kot najbolj vročega v Mariboru v prihajajočem tednu, že jutri pa naj bi temperature padle na 26°C, na meji 27-ih pa naj bi zaradi kar nekaj dežja vztrajale do četrtka.

V petek naj bi se potem ponovno povzpele na trideset, med 28 in 31 stopinjami pa se gibale še ves naslednji teden, ko bo tudi več sonca.

Prvi letošnji vročinski val je nastopil razmeroma zgodaj.
Bolj so vročinski valovi značilni za julij in avgust.
Vročina v zahodni Evropi vztraja; Italija v izredne razmere zaradi suše

Zahodna Evropa je še naprej pod udarom junijskega vročinskega vala. Ta med drugim pesti Španijo, Francijo in Italijo, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slednja se sooča z vse hujšo sušo, zato so dežele na severu države vlado pozvale k razglasitvi izrednih razmer.

V različnih delih Italije tako ni deževalo že približno štiri mesece. 

Minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je ta konec tedna že ocenil, da je razglasitev izrednih razmer neizogibna. V prihodnjih dneh v Rimu načrtujejo srečanje na najvišji ravni med deželami in vlado.

Vroče je tudi v Španiji in Franciji. Visoke temperature ob koncu tedna so prinesle vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je sicer v skladu z napovedmi znanstvenikov, da se bodo takšni pojavi zaradi globalnega segrevanja dogajali prej kot običajno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: