Zahteve niso izpolnjene, stavka na RTV Slovenija se nadaljuje

Koordinacija novinarskih sindikatov, popolnoma v skladu s pričakovanji in razvojem dogodkov, na RTV Slovenija med 14. in 23. uro nadaljuje stavko.

“Ogorčeni smo, da so se vodstvo in odgovorna urednica informativnega programa odločili na dan stavke cenzurirati informativni program,” pravi Helena Milinković, strnjeno poročajo na najbrž najbolj kvalitetnem slovenskem spletnem informativnem portalu MMC RTV SLO.

Kot je v izjavi ob 11.30 dejala predsednica odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija, so bili malo pred tem obveščeni o skrajšanju informativnih oddaj: Poročila ob sedemnajstih bodo dolga tri minute, Dnevnik in Odmevi pet, Tednik, ki je posvečen vlogi in pomenu javnih medijev, pa je bil umaknjen s programa.

Na novinarski konferenci ob, kot ga še imenujejo, drugem dogodku aktualne opozorilne stavke na RTV Slovenija stavkajoči pojasnjujejo, da stavkovne zahteve še vedno niso izpolnjene. Med drugim je zahtevana avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, socialni dialog.

Okrožnica generalnega direktorja RTV Slovenija je natanko takšna, kakršno je njegovo pogajanje z novinarskim sindikatom, ponavljajo: globoko neetična, manipulativna, protidemokratična in rušilna, sporočajo iz stavkovnega odbora in pogajalske skupine Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

V predlogu stavkovnega sporazuma generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in njegovem pozivu k podpisu sporazuma in preklicu stavke vidijo ponudbo vzemi ali pusti ter nov poskus preprečitve tako stavke kot javnega shoda pred državnim zborom in zbora zaposlenih pred RTVS, so sicer sporočili že včeraj.

Trenutna naslovnica MMC RTV SLO.
Whatmough sindikalni strani poslal predlog stavkovnega sporazuma, poziva k preklicu stavke. Milinkovićeva ogorčena nad cenzuro, kot je opredelila posege

Kot je že včeraj prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA), je generalni direktor RTV SLO Andrej Grah Whatmough stavkovnemu odboru novinarskih sindikatov RTV SLO pred današnjo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma.

Za preprečitev, kot pravijo v vodstvo zavoda, nepopravljive škode, je pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis se je iztekel danes ob 10. uri, do podpisa pa- pričakovano- ni prišlo.

Stavkovni odbor je sicer že včeraj sporočil, da programov ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami, vodstvo RTV SLO pa je- nasprotno- sporočilo, da bo zaradi stavke na televiziji spremenjena programska shema, informativne oddaje prvega programa pa krajše, do česar je slednjič tudi prišlo.

V stavkovnem odboru, kot že omenjeno, v tem vidijo nepooblaščen poseg v določanje oblike stavke in opozarjajo na druge poskuse oviranja stavke, je še poročala STA.

To po menju Milinkovićeve, kot omenjeno že uvodoma, pomeni, da so stavkovne vsebine v informativnih oddajah TV Slovenija danes cenzurirane, so še zapisali pri MMC RTV SLO.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: