Divje svinje na pohodu v hrvaški prestolnici, “zvezda” včerajšnjega dne pa strojevodja, ki je pozabil priti na delo. Vlak stal približno uro in pol

Zagrebčane vse bolj vznemirjajo obiski divjih svinj, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Divje svinje v nekaterih predelih Zagreba v krdelih hodijo naokrog ter uničujejo cvetje, sadje in zelenjavo. Njihovi obiski v mestu postajajo vse bolj pogosti, občani pa jih opažajo vse bližje središču mesta.

Kot je za hrvaško televizijo Nova TV včeraj izjavil predsednik hrvaške lovske zveze Ivica Budor, mesto postaja leglo divjih svinj. Ukrepi so po njegovih besedah potrebni, da ne bo prišlo do tega, da bi morali pojasnjevati, zakaj divje svinje hodijo po središču Zagreba.

Miljenko Kruc iz zagrebške lovske zveze je dodal, da še niso zabeležili napada na človeka, so pa divje svinje že napadle hišne ljubljenčke.

Poleg tega so tudi potencialni prenašalci virusa afriške prašičje kuge na domače svinje, čeprav takšnega primera prenosa okužbe na Hrvaškem doslej še niso zabeležili.

Zagreb- regijska turistična meka,
ki pa jo zdaj ogrožajo divje svinje.
Strojevodja, ki je pozabil na vlak; kondukter, ki je pozabil na potnike

Že včeraj zgodaj zjutraj so hrvaški mediji na naslovnicah posredovali malodane neverjetno novico. Uporabniki storitev Hrvaških železnic so namreč na portalu danica.hr poročali o morebitnem vzroku zamude, zaradi katere je vlak med Koprivnico in Zagrebom na železniški postaji Križevci obstal za uro in pol.

Zgodnjejutranji Varaždinec– kot še imenujejo vlak, s katerim se veliko potnikov vsak dan odpravi na delo v Zagreb- zaradi del na železniškem omrežju zadnje dni obratuje moteno. Tako potnike iz Koprivnice v Križevce prepeljejo z avtobusi, od koder pot nadaljujejo z vlakom. A tam jih je čakalo presenečenje.

“Najprej so po zvočniku povedali, da vlak, ki naj bi odpeljal ob 6.23, zamuja eno uro. Šele od sprevodnika pa smo izvedeli, da so pravzaprav čakali – strojevodjo. Ta je očitno pozabil priti v službo,” je za medije povedal ogorčen potnik.

Strojevodja se je po daljšem čakanju končno pojavil, tako da je vlak odpeljal z najmanj 80-minutno zamudo. 
Zakaj voznik pravočasno ni prišel na delo, še ni znano.

Še najbolje je novico sprejela mlada potnica, ki je komentirala, 
da "si je človek najbrž podaljšal praznike." 

Kot je razvidno na spletni strani , naj bi vlak na zagrebško glavno postajo prispel ob 7.14. Ker gre za t.i “hitro” linijo (ki se v tem primeru ni izkazala za nič kaj hitro), je cena prevoza temu primerno višja (45 kun), medtem ko je cena prevoza za tri zgodnejše vlake, ki do Zagreba vozijo nekaj več kot uro, 38 kun.

Hrvaške železnice so se potnikom kasneje opravičile in priznale, da je strojevodja zamujal na delo. Priznale so 77 minutno zamudo, kar pomeni, da je strojevodji vlaka zaostanek uspelo celo znižati za nekaj minut, prav tako pa bodo potnikom vrnili denar za vozovnice.

HŽ muči enak začaran krog kot SŽ:
novi vlaki, stari tiri; novi tiri, stare postaje;

nove postaje, stari vlaki.
Zadnji dan maja kondukter pozabil na potnike

Tako je strojevodja, ki je pozabil na vlak, s prvega mesta bizarnih incidentov na Hrvaških železnicah izrinil kondukterja, ki je pozabil na potnike.

O tem je zadnjega dne letošnjega maja poročal spletni sibenskiportal.hr, o dogajanju pa jih je obvestila redna potnica na relaciji Šibenik-Perković-Split.

Slednja je v zgodnjih jutranjih ( bolj nočnih!) urah omenjenega dne zaman vstala, da bi ob 4.47 stopila na vlak za Perković, od tam pa se preselila v drugo kompozicijo za Split. Vlak do Perkovića namreč iz šibenske železniške postaje sploh ni odpeljal, ker sprevodnik ni prišel na delo, in ko posadka ni polna, vlak ne sme voziti.

“V Šibeniku vstopi osem potnikov, tem pa se pridružijo še tisti na drugih postajah. Sam imam možnost dela na daljavo, zato me omenjenega dne na srečo ni bilo, me pa zanima ali so bili potniki na drugih postajališčih sploh obveščeni, da nimajo povezave s Splitom? Mimogrede, to je večinoma zanesljiva linija,” je hitel pripovedovati eden od rednih potnikov.

Posnetek je sicer iz Splita,
a tako približno izgleda vlak brez strojevodje in lokomotive.
"Nekdo na HŽ je naredil napačen urnik," je takrat glasila neuradna razlaga Hrvaških železnic.

Tudi ta linija se “postavlja” s sladko-grenkimi zgodbami, pišejo hrvaški mediji. Zgolj teden pred omenjenim dogodkom je prišlo do hude nesreče, ko je vlak povozil moškega, ki je hodil po progi, tudi na tej relaciji pa vlak že ni odpeljal, ker je strojevodja zaspal in ni prišel v službo.

Mimogrede, iz Perkovića do Splita odpeljeta dva jutranja vlaka. Prvi ob 5.25, drugi pa ob 6.20, kar pomeni, da omenjenega dne nihče ni mogel priti do Splita. Potnike so prevzeli sezonski IC vlaki, za katere hrvaški železniški delavci na področju Dalmacije že nekaj časa trdijo, da jim rešujejo obstoj.

Tako so tudi za letos napovedani izredni in agencijski vlaki in povezave iz Češke, Avstrije, Slovenije, po novem pa tudi Poljske, je pa stanje povsem drugačno izven glavne turistične sezone.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: