Padec regije Lugansk? Ruske sile vstopile v industrijski kompleks AZOT v Severodonecku, na drugi strani reke le še nekaj kilometrov oddaljene od Lisičanska

Pred približno tremi urami je guverner regije Lugansk sporočil, 
da so enote ruske vojske in separatističnih milic vstopile 
v industrijski del Severodonecka. 

S tem so se potrdile sinočnje navedbe, da so pripadniki ukrajinske vojske iz omenjenega področja mahali z belimi zastavami in so pripravljeni na predajo. 

V njihovih vrstah naj bi se po ruskih informacijah nahajalo 
kar nekaj Britancev in Američanov.  

Namestnica ukrajinske obrambne ministrice Hana Maliar je sinoči dejala, da je Rusija zbrala skoraj vse svoje sile za vstop v naselja v bližini ključnega vzhodnega mesta Severodoneck v regiji Donbas, kjer divjajo hudi boji.

“Na območju tega mesta potekajo odločilni boji, saj želi rusko vodstvo do konca tedna doseči meje regije Lugansk,” besede Maliarjeve prenaša britanski The Guardian, ki se sklicuje na neimenovano ukrajinsko tiskovno agencijo.

“Ruska vojska je uporabila tako rekoč vse svoje sile in sredstva za vdor v okoliška naselja. Poskušajo prebiti obrambo naših čet in poskušajo obkrožiti skupine naših vojakov, ki vodijo obrambo Lisičanska in Severodonecka,” je še dejala Maliarjeva.

Kot je poročal CNN, je še navedla, da ukrajinske sile na vsak način skušajo preprečiti obleganje in izgubo ozemlja. “Moramo pa razumeti, da ima sovražnik prednost v orožju, zato so razmere zdaj izjemno težke, sinoči in danes pa je bila dosežena največja intenzivnost teh odločilnih bojev,” je dodala.

Ukrajinsko vodstvo se kakršnim koli napovedim izogiba, saj da je stanje na bojišču “izjemno težko” glede na “dinamično naravo spopadov”. Dodala je, da se informacije zelo hitro spreminjajo. “Vsake pol ure se situacija spremeni. Nemogoče je reči, kakšna je situacija, razen če imajo ukrajinske ali ruske sile popoln nadzor nad mejami določenega mesta ali vasi.”

Napad na rafinerijo v Ukrajini.
(Vir: Twitter)
Hitra sprememba situacije, ruske sile že na pragu Lisičanska

Da imajo ruske sile, ki napadajo Severodoneck, dovolj rezerv za začetek nove obsežne ofenzive, pa je- prav tako sinoči- sporočil tudi vodja tamkajšnjih ukrajinskih sil in guverner regije Sergej Hajdaj. Trdi, da je bilo v regijo pripeljanih na desetine kosov ruske težke vojaške opreme, ki je že razporejena na bojišču.

Sinoči je sporočil, da spopadi potekajo že tudi v industrijski coni v samem mestu, a da je “večji del mesta pod nadzorom (ruske vojske). Zdaj ukrajinska vojska pogojno nadzoruje le industrijsko cono.”

Na spletnem družbenem omrežju Telegram je zapisal še, da je edino območje, ki ga ruske sile še niso popolnoma zasedle, kemična tovarna Azot. Da se v omenjeni tovarni skriva okoli 300 civilistov, je potrdila tudi podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Neodvisna ruska tiskovna agencija Interfax medtem poroča, da je 20 ukrajinskih civilistov v ponedeljek že zapustilo tovarno, pri čemer je uporabilo prehod, ki ga ukrajinske sile ne nadzorujejo. Tiskovni predstavnik separatistov Rodion Mirosnik je ob tem dejal, da so civilisti na varnem in hkrati obtožil Ukrajino, da je evakuacijo civilistov iz regije preprečevala z nenehnim obstreljevanjem, še poroča Interfax.

Projekcije ruske obkolitve Lisičanska,
mesta na nasprotni obali Severodonecka.
(Vir: RWA, Twitter)
Kapitulacija obeh mest pomeni tudi kapitulacijo celotne regije Lugansk, kar je eden primarnih ruskih ciljev

Hajdaj je sporočil, da so tudi obema mestoma bližnje vasi tarča nenehnih napadov. Prav te so jedro spora in nasprotnih si trditev v informacijski vojni.

Ukrajinski generalštab namreč poroča o bojih pri Ustinovki in ruskem napredovanju proti Beli Gori in Mirni Dolini. Po navedbah zaupanja vrednih ruskih virov z omrežja Twitter to potrjuje, da sta Toškovka in Čihirovka pod popolnim ruskim nadzorom.

Posredoval je tudi najnovejše informacije o bojih v Severodonecku sosednjem mestu Lisičansk. V štabu priznavajo, da na avtocesti med Lisičanskom in Bahmutom potekajo spopadi, da so bila obstreljevana vsa mesta na območju, Lisičansk pa je bil v ponedeljek “obstreljevan skoraj ves dan”.

Cesta Lisičansk-Gorskoye je že odrezana ali vsaj v celoti izpostavljena ruskemu ognju. Če ruske sile uspešno napredujejo iz Vrubovke in Toškovke in zavzamejo Mirno Dolino, bo obkolitev ukrajinskih čet v utrjenem okrožju Gorskoye-Zolotoye zaključena.

Kar bi seveda pomenilo kapitulacijo in popoln poraz ukrajinskih sil na tem območju, saj je uradni Kijev že predtem priznal izgubo Metiolkina, predmestja Severodonjecka.

S tem bi bila regija Lugansk z ruskega vidika osvojena, po napovedih analitikov pa bi se ruske enote preusmerile bodisi proti jugu (v popolno osvajanje regije Doneck) bodisi proti severu (kjer bi ponovno napadle drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, v katerem večina prebivalstva govori rusko).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: