S Poletno nočjo nocoj začetek Ljubljana festivala, v Zagrebu na INmusicu Nick Cave & The Bad Seeds

Jubilejni sedemdeseti Ljubljana festival se bo nocoj začel s Poletno nočjo na Kongresnem trgu.

Tokrat bo v znamenju moči besede, saj bodo v ospredju avtorji besedil slovenskih popevk, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Letošnja Poletna noč tudi sovpada s 60-letnico festivala Slovenska popevka. Program bosta (tudi zato) izvedla Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija s solisti.

Nastopili bodo Lado Leskovar, Darja Švajger, Alenka Godec, Nina Strnad, Eva Boto, Andraž Hribar, Anžej Dežan, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, Zala Smolnikar, Alex Volasko, Gregor Ravnik in Anže Šuštar.

Taktirka bo v rokah dirigenta Patrika Grebla, voditelja letošnje Poletne noči pa sta Bernarda Žarn in Mario Galunič.

Kongresni trg, Ljubljana, prizorišče drevišnje Poletne noči.
V Zagrebu se je sinoči začel INmusic

V hrvaški prestolnici se je na jezeru Jarun po dveh letih premora včeraj začel mednarodni glasbeni festival INmusic.

Sinoči so na glavnem odru nastopili The Killers, pred njimi pa bodo publiko ogrevali IDLES, Hinds, Paul the Walrus in Nocktern.

Znameniti Nick Cave & The Bad Seeds bodo nastopili danes, pred njim pa se bodo na glavnem odru zvrstili še White Lies, Amadou & Mariam, Daliborovo Granje in Neon Iglu.

V sredo bodo kot glavni izvajalci nastopili Deftones, pred njimi pa Royal Blood, Gogol Bordello in Šarena pojava. Festival bodo v četrtek sklenili Kasabian, ki bodo na glavni oder stopili za Roisin Murphy, The Comet is Coming, Panda Rhei in Tidal Pull.

INmusic bo letos izjemoma trajal štiri dni namesto treh. Zaradi pandemije festivala lani in pred dvema letoma ni bilo, tako da je letošnji, petnajsti po vrsti, na nek način »reunion« občinstva in izvajalcev, poudarjajo hrvaški mediji.

Nekateri, kot na primer The Killers, so bili napovedani celo že leta 2020, vendar pa je po mnenju poznavalcev INmusic že leta tako uveljavljen in organiziran festival, da neprijetnih presenečenj ne more biti.

Znani hrvaški glasbeni kritik Aleksander Dragaš je prvi dan festivala poslušal skupine The Killers, Idles, Hinds, KOIKOI in Fontaines D.C.

V svojem prerezu dogajanja prvega dne festivala je zapisal, da “so brutalni Idles popolnoma zasenčili bleščeči pop stroj The Killers.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: