Separatisti in ruska vojska trdijo, da so osvojili Mirno Dolino. Se je ukrajinska obramba v regiji Lugansk sesula?

"Naše enote so zavzele Mirno Dolino. Informacijo je že potrdil generalštab Oboroženih sil Ukrajine," so pred približno pol ure na omrežju Twitter sporočili upravljalci sicer ruski strani naklonjenega, a zaupanja vrednega TW profila.

Ob novici se je pojavilo tudi nekaj komentarjev domnevno neodvisnih opazovalcev. Ti opozarjajo, da je “najboljše”, kar lahko Ukrajinci zdaj storijo v kotlu Zolote, da se predajo, sicer bo veliko mrtvih vojakov, ki bodo poskušali pobegniti ali se prebiti.

Spet drugi opozarjajo, da so imeli dovolj časa za umik, da pa se zdi, da so žrtvovani, ker ukrajinsko vodstvo želi medijsko odmevnost in naslovnice svetovnih medijev. “Najbrž jim ni mar za mrtve vojake; če bi jim bilo, bi se že zdavnaj umaknili,” opozarjajo.

Omenjena ruska akcija je po včerajšnjem zavzetju sosednjih mestec Toškovke in Čihirovke torej trajala manj kot 24 ur, po mnenju poznavalcev pa je to dodaten znak, da so ukrajinske vojaške sile pred popolnim zlomom v regiji Lugansk.

Ruske sile so zdaj približno 3 km oddaljene od predmestja Lisičanska in 7 km od samega mesta. V obkrožitvi sta se zdaj našla tako Lisičansk in Severodoneck na severu kot Zolote in Hirske na jugu.

Ob tem lokalni ukrajinski uradniki opozarjajo na koncentracijo sil in najverjetnejši ruski napad na Slovjansk in Kramatorsk iz smeri Izjuma. Omenjeni mesti se nahajata kakšnih 60 km zahodno od Lisičanska.

Objava, v kateri trdijo, da so ruske sile zavzele
strateško pomembno Mirno Dolino.
V Ukrajini potrjena smrt ameriškega plačanca

Ameriško zunanje ministrstvo je potrdilo smrt ameriškega državljana oz. plačanca v Ukrajini.

“Lahko potrdimo smrt ameriškega državljana Stephena Zabielskega v Ukrajini. Bili smo v stiku z družino in zagotovili vso možno konzularno pomoč. Iz spoštovanja do družine v tem težkem času nimamo več kaj povedati,” je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Zabielski je bil star 52 let in je drugi Američan, ki je bil ubit v bojih v Ukrajini, sporočajo svetovni mediji. Nekdanji marinec Willy Cancel je bil ubit že aprila.

Predvidevano rusko napredovanje v smeri Lisičanska.
Rusija je blokirala strani britanskega časnika Telegraph

Ruske oblasti so zaradi poročanja o vojni v Ukrajini blokirale spletno stran britanskega Telegrapha.

Gre za enega najbolj znanih britanskih in svetovnih časopisov, ki je bil ustanovljen že leta 1855, (pri)znan pa je po visokokakovostnem novinarstvu. Je pa res, da je zelo privržen britanski konzervativni stranki in velja za glasnika konzervativizma.

Državni nadzorni organ Roskomnadzor je potrdil, da je bil dostop do strani omejen, potem ko je bilo ugotovljeno, da širi “netočne informacije o posebni vojaški operaciji, ki so jo izvedle ruske oborožene sile na ozemlju Ukrajine,” poroča ruska državna tiskovna agencija Tass.

Prepoved je nastala zaradi članka o mobilnih krematorijih, pripravljenih za uporabo v vojni in brisanje sledi trupel v Mariupolju, ki ga je že februarja objavil Telegraph.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: