Vstopili smo v koledarsko poletje, na najdaljši dan v letu 12 slovenskih mest in Slovenska Istra v ritmih glasbe

Pred nami je najdaljši dan leta, Sončev obrat ali poletni solsticij, poročajo mediji severne poloble, čeravno to ne drži povsem in povsod. To je tudi prvi dan koledarskega poletja, ki se bo sklenilo 23. septembra z jesenskim enakonočjem.

V poletje vstopamo v času prvega letošnjega vročinskega vala s temperaturami pri nas v tem tednu do nekaj nad 30 stopinjami Celzija in vsakodnevno možnostjo neviht. Ena bolj silovitih je bila tako sinoči na območju Koroške in Štajerske.

Medtem so temperature ponekod drugod po Evropi višje, tudi rekordne za junij, ob tej priložnosti opozarja Slovenska tiskovna agencija (STA).

V teh dneh je južno, zahodno in srednjo Evropo zajel izrazit vročinski val. Marsikje so v nedeljo izmerili najvišjo junijsko temperaturo do sedaj.

Na Češkem in v Nemčiji se je segrelo do 39 stopinj Celzija, na Poljskem 38, v Švici 37 in v Avstriji pa do 36,5 stopinje Celzija, je včeraj sporočila agencija za okolje, še poroča STA.

Kot že omenjeno, pa poletni solsticij ne nastopi povsod enako, ob istem času. Tako je bil po izračunu astronomskega koledarja, dostopnega na Vesolje.net, najdaljši dan leta v Mariboru že včeraj, 20. junija, ko je trajal 15 ur in 51 minut. Sonce je tako vzšlo ob 5.03, zašlo pa ob 20.54, čeravno to zaradi bližajoče se in velike nevihtne celice ni bilo vidno.

Danes in do petka bo sonce vzhajalo ob 5.04, zahajalo pa ob 20.54, kar pomeni, da bo dan dolg natanko 15 ur in 50 minut, enak proces pa se je že odvil med 17. in 19. junijem. V bistvu se ponovi zgodba zimskega obrata okrog Božiča, ko se zdi, da je sonce za nekaj časa obstane na nebu.

Najdaljši dan leta je bil v Mariboru že včeraj, 20. junija,
ko je trajal 15 ur in 51 minut.
Na najdaljši dan v letu 12 slovenskih mest in Slovenska Istra v ritmih glasbe

Prvi poletni dan, 21. junij, ko je dan najdaljši in noč najkrajša, je hkrati tudi svetovni dan glasbe.

Praznik glasbe bo letos potekal kar v 12 slovenskih mestih in na območju Slovenske Istre, še poroča STA.

Različni glasbeni ritmi se bodo slišali še vse od Ljubljane do Maribora, Nove Gorice, Murske Sobote, Ptuja, Celja, Črnomlja, Kranja, Postojne, Tolmina in Železnikov.

Na enodnevnem Prazniku glasbe v živo na različnih zunanjih prizoriščih sodelujejo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih glasbenih zvrsti, od klasike do jazza, od elektronike do rocka.

Praznik glasbe bo ponovno poskrbel za prav vse glasbene okuse, obljubljajo organizatorji, vsi nastopi pa so za obiskovalce brezplačni.

Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov, občinstvo pa lahko glasbenike nagradi s prostovoljnimi prispevki, še pozivajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: