Ministrstvo za infrastrukturo je s sklepom avtomatično podaljšalo veljavnost junijskih subvencioniranih mesečnih vozovnic za dijake in študente, in sicer do 31. avgusta. 

To bo dijakom in študentom v poletnem času omogočalo brezplačno koriščenje javnega potniškega prometa, so sporočili z ministrstva.

S podaljšanjem vozovnic želi država mlade vzpodbuditi k uporabi javnega potniškega prometa in jim olajšati opravljanje obveznosti v času počitnic, so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu.

Upravičenci na ta način lahko koristijo brezplačne vozovnice tudi za izlete, športne aktivnosti ali denimo prevoz na delo, ki ga mnogi opravljajo v poletnih mesecih.

Avtomatsko podaljšanje mesečnih subvencioniranih vozovnic se bo izvedlo v sistemu Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) in bo za upravičence brezplačno, so dodali.

Mesečne vozovnice veljajo tudi poleti,
Maribor k temu postal del mreže Prostofer.
V Mariboru zagnali Prostofer

Mestna občina Maribor se je danes pridružila vrsti slovenskih občin, ki so del mreže Prostofer, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ta pod okriljem zavoda Zlata mreža nudi prostovoljske brezplačne prevoze starejših občanov, kadar ti svojih najnujnejših opravkov ne zmorejo urediti sami. V Mariboru so v ta namen zagotovili dve električni vozili.

Po besedah direktorja Zlate mreža Mihe Bogataja gre za vseslovenski projekt, ki bo do konca leta verjetno prisoten že v stotih občinah.

Ob tem je poudaril, da Prostofer ni taksi služba za starostnike, pač pa je namenjen tistim občanom, ki nimajo svojcev, so gibalno ovirani ali pa nimajo ustreznih prejemkov, da bi si lahko privoščili prevoz z javnim potniškim prevozom ali taksijem.

Prostofer ima enoten klicni center na brezplačni številki 080 10 10, ki bo za naročilo prevoza na voljo občanom od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure.

(mbo)