Po moskovskih pogovorih med turško in rusko delegacijo je danes iz Mariupolja izplula turška trgovska ladja in tako postala prva tuja, ki je zapustila ukrajinsko pristanišče, odkar so ga maja osvojile ruske sile.

Novico je sporočilo turško obrambno ministrstvo, med drugimi pa prenesla hrvaška tiskovna agencija HINA.

“Nekaj ​​ur po dolgem srečanju je turška tovorna ladja (Azov Concord), ki je na izplutje čakala več dni, zapustila ukrajinsko pristanišče,” so sporočili iz omenjenega ministrstva.

Kmalu srečanje ZN, Rusije, Turčije in Ukrajine v zvezi z morebitno prehransko krizo

V Turčiji bo “v prihodnjih tednih” potekalo štiristransko srečanje predstavnikov ZN, Rusije, Turčije in Ukrajine, z namenom organizacije črnomorske plovbe trgovskih ladij, naloženih z žitom, so sporočili iz Ankare.

ZN se že tedne pogajajo z uradno Moskvo, Kijevom in Ankaro za sporazum, ki bi omogočal izvoz žita iz Ukrajine in varne poti za izvoz gnojil iz Rusije na mednarodne trge.

Ladijski promet je v Črnem morju zaradi vojne popolnoma zastal.
Sporazum bi znižal cene hrane

Če bo dogovor dosežen, bodo cene hrane zelo verjetno padle in svetovna kriza s hrano, ki jo je poslabšala ruska invazija na Ukrajino 24. februarja, bi se umirila.

Kijev se ob odstranitvi protiladijskih min boji morebitnega ruskega napada na ukrajinsko črnomorsko obalo, ruska vojska pa je že zasedla velik del južne Ukrajine in popolnoma prevzela obalo Azovskega morja.

Ukrajina Rusijo obtožuje tudi, da izvaža ukrajinsko žito z okupiranih ozemelj, odkar je osvojila dele Ukrajine, Rusija pa obtožbe kategorično zavrača.

(mbo)