Dan po začetku 70. Ljubljana festivala se bo opoldne na Ribjem trgu začel tudi vsebinsko povezani Ljubljana festival na Ljubljanici.

Manjši festival, ki poteka ob vsakoletnem mednarodnem festivalu, je pripravljen po tradiciji glasbenih regat, ki sega v leto 1701, ko je bila v Ljubljani po italijanskem vzoru ustanovljeno združenje Academia philharmonicorum.

Tokrat bodo nastopale trobilne zasedbe z Akademije za glasbo, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vstopne točke za potovanje so Ribji in Dvorni trg, Cankarjevo in Gallusovo nabrežje ter Mesarski most.

Piranska festivala se bosta sicer odvila v bližnjem Avditoriju Portorož.
Obala v odtenku jazzovskega festivala

V Avditoriju Portorož so ob 50-letnici delovanja pripravili dva festivala z umetniškima vodjema Metodom Tomcem in Branetom Rončelom, še poroča STA.

Prvi so Piranski glasbeni večeri, ki se bodo v 44. izvedbi začeli v četrtek, drugi pa je Jazz festival Piran/Portorož, ki se bo začel 29. junija.

Mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri je del programa Tartini 330 ob 330-letnici rojstva skladatelja Giuseppeja Tartinija. V četrtek ga bodo odprli dijaki Umetniške gimnazije Koper, zatem pa se bo ob četrtkih do 4. avgusta zvrstilo še sedem koncertov.

Na Jazz festival Piran/Portorož je Rončel povabil glasbenike, 
ki so pisali zgodovino ne le jazza, ampak tudi drugih glasbenih zvrsti: funka, gospela, bossa nove, salse, tanga in R&B. 

Festival bo potekal od 29. junija do 2. julija, še en koncert pa bo 14. julija.

(mbo)