Odbor DZ za končanje pritiskov na uredniško avtonomijo na RTVS, ta z ne ravno uravnoteženim prispevkom o razpravi

(novica s komentarjem)

Odbor DZ za kulturo se je na današnji seji osredotočil na vprašanje novinarske avtonomije na RTV Slovenija, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vodstvo zavoda je pozval, da preneha izvajati pritisk na uredniško neodvisnost in institucionalno avtonomijo zavoda ter spet vzpostavi pogoje za neodvisno delo novinarjev.

Hkrati želi(jo), da preneha z diskreditacijami zaposlenih in pritiskih nanje ter s politično motiviranimi kadrovskimi in drugimi spremembami na zavodu.

V razpravi so poslanci koalicije poudarili, da vodstvo peha zavod v propad, poslanci SDS pa so nasprotno pozdravili njegova prizadevanja za učinkovit javni servis, še poroča STA.

Kot poroča MMC RTV SLO, je predsednica odbora Tamara Vonta iz Gibanja Svoboda nujno sejo sklicala, da bi razpravljali o krnitvi novinarske in uredniške avtonomije ter pravice do obveščenosti kot poslanstva javnega RTV-ja.

Razmere je opisala kot skrb vzbujajoče, priča pa, da smo jim že nekaj časa, trdi. “Da je nekaj narobe, je v zadnjih dneh postalo jasno celo površnim opazovalcem,” je povedala in kot posebej negativno izpostavila nameravano ukinitev dopisništev RTV Slovenija v tujini.

Barvna fotografija za RTV-jevski "črno-beli svet".
Apolitično politični: stavkajo (večinoma levo usmerjeni) novinari zgolj zaradi sebe?

Predloga sklepov stranke SDS, po katerih bi vlado pozvali h končanju političnega pritiska na vodstvo zavoda, vodstvo in kolektiv pa k prenehanju medsebojnega obračunavanja, so na odboru zavrnili.

Treba je poudariti, da sta generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič sejo odbora DZ-ja po svojih prebranih izjavah zapustila.

Diametralno nasprotni oceni sta podali aktualna ministrica za kulturo Asta Vrečko in poslanka SDS Alenka Jeraj.

Prva je mnenja, da je sporočilo civilne družbe in zaposlenih na RTV Slovenija jasno: ogrožen da je značaj javne RTV kot javnega medija in njena zmožnost opravljati svoje poslanstvo. S tem Vrečkova cilja na izobraževanje, obveščanje in dostopnost medijskih vsebin vsem državljanom.

Alenka Jeraj nasprotno zatrjuje, da RTV Slovenija izgublja ugled že vrsto let; posledica tega je tudi izguba gledalcev, predvideva. “Nekateri želijo nekaj narediti, nekateri pa bi to nadaljevali do bridkega konca, tudi če za vsem ostane pogorišče,” njene besede navaja MMC RTV SLO.

Odgovornost vodstva je poskrbeti za učinkovit javni servis, kar mu tudi uspeva, zatrjuje. Opozorila, da vodstvo ne posluša nezadovoljnih novinarjev, je opredelila kot notranji spor.

Prispevek na spletni strani RTV Slovenija sicer ni ravno zgled uravnoteženega poročanja, katero naj bi bilo po zatrjevanju dobrega dela stavkajočih ogroženo. 

A to je zgolj mnenje avtorja tega zapisa, ki se javno sprašuje, ali gre pri omenjeni stavki/uporu resnično za navedene razloge/dogajanja, ali pa zgolj za predstavo za javnost, ki naj preusmeri pozornost slednje s katastrofalnega nastopa vlade Roberta Goloba.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: