Ukrajina: na Hrvaškem že več kot 20.000 ukrajinskih beguncev, rusko ministrstvo za obrambo s sporočilom ob obletnici operacije Barbarossa

Hrvaška je ob začetku vojne v Ukrajini sporočila, da lahko sprejme do 20.000 ukrajinskih beguncev. 
V ponedeljek je to številko presegla in do danes jih je v državo prišlo skupno 20.068. 

Tako kažejo podatki državne spletne platforme Hrvatska za Ukrajinu, danes prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med begunci iz Ukrajine je največ žensk (kar polovica), sledijo otroci, ki jih je tretjina, medtem ko je moških 16 odstotkov.

Več kot 18.000 beguncev iz Ukrajine na Hrvaškem biva v zasebnih nastanitvah, le 1700 pa v skupinskih, še kažejo podatki.

Zaradi zmogljivosti, ki so na voljo, in dobre organizacije Hrvaška svojih mej za Ukrajince ne bo zaprla, čeprav so jih sprejeli že več kot 20.000, so zagotovili na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve (MUP).

Ukrajinci so priznali obsežne izgube v regiji Lugansk;
Severodoneck je pred padcem, Lisičansku se obeta enako.
Rusko ministrstvo za obrambo: ukrajinski nacisti se obnašajo kot njihovi predhodniki leta 1941

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi s polaganjem venca v čast mrtvim obeležil dan, ko so nacistične nemške sile 22. junija 1941 napadle Sovjetsko zvezo.

Za Ruse je datum začetka vojaške operacije Barbarossa s strani nacistične Nemčije zelo pomemben in se imenuje Dan spomina in žalosti.

Ob obletnici je rusko obrambno ministrstvo objavilo dokumente iz začetka druge svetovne vojne, ki domnevno dokazujejo, da je Nemčija nameravala upravičiti svojo invazijo s trditvijo, da je sovjetska vojska bombardirala cerkve in pokopališča.

Ob obletnici je rusko obrambno ministrstvo objavilo dokumente iz začetka druge svetovne vojne, ki domnevno kažejo, da je Nemčija nameravala upravičiti svojo invazijo s trditvijo, da je sovjetska vojska bombardirala cerkve in pokopališča.

“Tako kot danes, so nacisti tudi leta 1941 vnaprej pripravili provokacije (ti. false flag, op. avt.), da bi diskreditirali našo državo,” so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

V Rusiji so posebej besni, ker je sinoči v Ukrajino iz Nemčije prispela prva pošiljka težkega orožja. Opozorili so, da je do izročitve havbic prišlo na predvečer datuma začetka 
operacije Barbarossa in da so sporočilo doumeli.

Omenjeno ministrstvo je ob tem objavilo nove podatke z bojišč po Ukrajini. Tako naj bi od začetka posebne vojaške operacije uničili (ali drugače nevtralizirali) 211 letal, 1308 dronov, 132 helikopterjev in 349 protiletalskih raketnih sistemov.

Iz zraka na kopno: ruske sile naj bi uničile še 3733 tankov in drugih bojnih oklepnih vozil, 594 bojnih vozil večnamenskih raketnih sistemov, 20 topniških orodij in minometov, uničena pa je bila tudi 3801 enota specialnih vojaških vozil.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: