Avstrija: Dunaj na vrhu svetovne lestvice najboljših mest za bivanje, za časa pandemije v državi 831 kulturnih projektov prejelo pomoč vredno 20 milijonov evrov

Avstrijsko ministrstvo za kulturo je umetniški in kulturni sceni namenilo 20 milijonov evrov pomoči v času pandemije covida-19 v okviru svežnja, ki so ga poimenovali Nov začetek kulture.

Projekt so zagnali maja lani kot del ukrepov za okrevanje po pandemiji, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Levji delež pomoči, 39,2 odstotka, je avstrijska država namenila projektom s področja uprizoritvene umetnosti.

Z 19 odstotki sledi glasba, nadaljnjih 8,6 odstotka so namenili vizualni umetnosti in fotografiji, še osem odstotkov pa za kulturne pobude in kulturno posredovanje.

Področje filma, kina in medijske umetnosti je prejelo 7,3 odstotka, prijavitelji s področja muzejev, arhivov in znanosti pa 4,4 odstotka.

Avstrijska literarna scena je prejela 3,9 odstotka sredstev. Za postavko drugo, kjer gre večinoma za medsektorske projekte, pa so namenili 9,6 odstotka pomoči.

Gradec/Graz: Murainsell, umetni otok na Muri

Dunaj na vrhu lestvice najboljših mest za bivanje

Dunaj je znova prejel naziv najboljšega mesta za bivanje po izboru londonskega tednika The Economist, še prenaša STA.

Avstrijska prestolnica je tako še tretjič v petih letih osvojila največ točk po indeksu, ki ga razvija Economist Inteligence Unit.

Dunaj je to titulo že prejel v letih 2018 in 2019. Ker pa so v prvih dveh letih pandemije evropska mesta zaradi strogih omejitvenih ukrepov beležila padec kvalitete bivanja, je leta 2021 naziv pripadel novozelandski prestolnici Auckland.

S ponovnim celovitim odpiranjem javnega življenja so se na vrh lestvice vrnila precepljena evropska in kanadska mesta.

Iz objav sicer ni jasno oz. razvidno, kaj ima precepljenost s siceršnjo kvaliteto življenja in kolikšen delež ima, če jo že vzamemo v obzir, pri tem slednja.  

Na prvih treh mestih so tako Dunaj, Koebenhavn in Zürich, sledijo pa jim Vancouver, Ženeva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka in Melbourne.

S klikom na priloženo povezavo in sledenju ostalim si sicer lahko pridobite več podatkov: https://www.eiu.com/n/campaigns/global-liveability-index-2022/?utm_source=economist&utm_medium=daily_chart&utm_campaign=liveability22

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: