Bolgarija bo še naprej blokirala Severno Makedonijo, Ukrajina pričakuje zeleno luč za status kandidatke, Nemčija skoraj brez plina

Bolgarski premier Kiril Petkov ne vidi možnosti, da bi njegova država med vrhom EU odpravila blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. Vendar pa je nakazal, da bi lahko rešitev našli v prihodnjih dneh, poroča spletni portal Euractiv.

Dodal je, da mora zeleno luč odpravi blokade dati bolgarski parlament, v katerem pa se zatika, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, je ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan dejal, da pozorno spremljajo dogajanje v Bolgariji. Začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je za EU ključna prednostna naloga, je povedal.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je poudaril, da države Zahodnega Balkana že 20 let čakajo na priložnost, da postanejo članice EU. Ta obljuba mora postati kredibilna, je poudaril, še prenaša STA.

Temni oblaki nad EU:
vanjo si želi nestabilni Balkan, potencialna kandidatka Ukrajina razpada, Nemci pa panični glede pomanjkanja plina.
(Foto: Duu0161an Cvetanoviu0107 on Pexels.com)
Michel prepričan tudi, da bo Ukrajina dobila status kandidatke, Francija še vedno z zadržki

Charles Michel je za medije izjavil, da je prepričan, da bo Evropski svet Ukrajini danes podelil status kandidatke.

Voditelji držav EU naj bi prav danes na srečanju v Bruslju uradno začeli dolgo pot Ukrajine do članstva, saj naj bi sprejeli pozitivno odločitev o podelitvi statusa kandidatke Ukrajini po pozitivnem priporočilu Evropske komisije prejšnji teden.

Čeprav je ta poteza simbolična, bo pomagala dvigniti moralo te države, kjer je bilo v zadnjih štirih mesecih ubitih na tisoče ljudi, na milijone je bilo razseljenih, mnoga mesta pa zravnana z zemljo, propagandistično navajajo zahodni mediji.

Ukrajinski predsednik židovskega porekla Volodimir Zelensky je včeraj dejal, da se je o ukrajinski kandidaturi pogovarjal z 11 voditelji EU in da bo tudi danes opravil več klicev, saj verjame, da bo vseh 27 držav EU podprlo status kandidatke za Ukrajino.

Podelitev statusa države kandidatke za članstvo v EU bi bila zgodovinska odločitev, ki bi Rusiji nakazala, da si ne more več prizadevati za vplivno sfero nad svojo vzhodno sosedo, je v Bruslju dejal veleposlanik aktualne oblasti v Kijevu.

Nemčija svetuje državjanom, naj zmanjšajo porabo.
(Foto: Magda Ehlers on Pexels.com)
Francija z zadržki, Nemčija brez plina

Največ zadržkov še vedno izraža Francija, ki je že napovedala, da Ukrajine ne čaka lahka in prednostna pot. Prav danes je nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck na tiskovni konferenci v Berlinu potrdil, da “v Nemčiji primanjkuje plina”.

Državljane je pozval, naj zmanjšajo uporabo tega goriva in dejal, da je odločitev vlade, da dvigne raven alarmantnosti na “zaskrbljujoče”, sledila prekinitvi ruskih dobav 14. junija in nadaljevanju visokih tržnih cen plina.

Habeck je dejal, da je tretja in najvišja faza “nujna” raven, kot prenaša CNN pa potrdil, da “s(m)o v gospodarskem konfliktu z Rusijo”. Nemčija iz Rusije prejema 60 odstotkov manj plina kot prej.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: