Kremelj morebitne nepravilnosti pri dobavi plina Evropi pripisuje zamudi pri ponovnem zagonu turbine po vzdrževanju. EU: Prizadetih je 12 držav!

Tiskovni sekretar ruskega predsednika Dmitrij Peskov je zavrnil navedbe Berlina, da bi lahko bile nepravilnosti pri dobavi zemeljskega plina v Evropo po plinovodu Severni tok politično motivirane.

Kot je pojasnil, so le-te posledica čisto tehnoloških težav, ki so odvisne od hitrosti doseganja najvišje ravni operativne sposobnosti turbine po vzdrževanju, navaja ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax.

“Gre za tehnološki razlog, za turbino. Kakšni drugi razlogi bi lahko bili v ozadju? Turbino je treba vrniti na obratovalno mesto, tja pa še ni bila vrnjena,” je Peskov komentiral pripombo nemškega podkanclerja, da bi Nemčija lahko utrpela pomanjkanje plina zaradi vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok.

Peskov je težavo nadalje komentiral malce dvoumno. “Če turbina ne bo vrnjena, morda težava ni samo v tehnologiji,” je dejal in očitno namignil na zastoj pri vračilu turbine s popravila v Kanadi, do katerega naj bi prišlo zaradi sankcij proti Rusiji

"V tem primeru je vse transparentno, v ozadju pa ni nobene skrite agende. Naši nemški kolegi se odlično zavedajo celotnega tehnološkega cikla upravljanja plinovoda. Ta že leta deluje pravilno in brezhibno," je na koncu pomirjujoče dejal.

“Tuje in nenavadno je povsod in v vsem videti politiko,” zaključne besede Peskova še prenaša Interfax.

Težava je v turbini, v ozadju ni nobene skrite agende.
(Foto: Tom Fisk on Pexels.com)
EU: zaradi zmanjšane dobave plina iz Rusije prizadetih 12 držav

Zmanjšanje dobave plina iz Rusije je prizadelo 12 članic EU, je danes za svetovne medije povedal visoki predstavnik EU Frans Timmermans.

Dvanajst držav EU, ki so delno ali v celoti prizadete zaradi motenj v oskrbi z ruskim plinom, so: Litva, Bolgarija, Poljska, Finska, Nemčija, Danska, Nizozemska, Italija, Češka, Francija, Slovaška in Avstrija.

Zanimivo, da vse poudarjene evropske države- torej vsaka druga od naštetih- izvajajo aktivno protirusko politiko, a to je le naključje pri oblikovanju članka.

Države EU, ki so iz previdnosti izdale izjave o zgodnjem opozarjanju, so: Italija, Latvija, Hrvaška, Finska, Nemčija, Estonija, Avstrija, Nizozemska, Danska in Švedska, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: