Slovenske gospodarske: rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem trimesečju, Bruselj v poglobljeno preiskavo Molovega prevzema mreže bencinskih servisov OMV Slovenija

Evropska komisija je sprožila poglobljeno preiskavo posla, s katerim bi madžarska energetska skupina Mol s prevzemom družbe OMV Slovenija prišla do mreže bencinskih servisov drugega največjega ponudnika pogonskih goriv v Sloveniji.

V Bruslju so v predhodni preiskavi ugotovili, da bi prevzem močno zmanjšal konkurenco na trgu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Mol je pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že ima 7,75-odstotni delež, podpisal junija lani. S poslom v vrednosti 301 milijon evrov bi Madžari prišli do mreže 120 bencinskih servisov.

Mol ima kot tretji največji ponudnik v Sloveniji 53 bencinskih servisov, daleč največji ponudnik Petrol pa 318.

Posel je Evropska komisija v preverbo prejela 13. maja letos. Ker Mol ni želel podati nobenih zavez, bodo zdaj v Bruslju izvedli poglobljeno preiskavo. Čas imajo do 28. oktobra.

Madžari bi lahko v Sloveniji prišli do mreže 120 bencinskih servisov.
Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem trimesečju

Stanovanjske nepremičnine so bile v prvem četrtletju letos v primerjavi s predhodnim trimesečjem višje za 4,1 odstotka, medletno pa za 16,9 odstotka, je objavil Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

Cene rabljenih stanovanj in hiš na četrtletni ravni neprenehoma rastejo že več kot dve leti. V prvih treh mesecih letos so se zvišale za 5,2 odstotka, še prenaša STA.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so bile medtem po petih zaporednih četrtletnih zvišanjih tokrat nižje. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se znižale za 6,8 odstotka.

Statistiki so popravili tudi agregatne podatke za lani, a to podatka o skupni rasti cen stanovanjskih nepremičnin v 2021 ni bistveno spremenilo.

Dosegla je 15,8 odstotka, kar je bilo največ v 15 letih, še kažejo uradni podatki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: