So na letalo Croatia Airlines sinoči v Sarajevu streljali?

Vodilna vest malodane vseh naslovnic hrvaških spletnih medijev: 
letalo Croatia Airlines na območju Sarajeva tarča napada s strelnim orožjem, poškodbe trupa letala pa to dokazujejo.

Letalo Croatia Airlinesa, ki je sinoči pristalo na mednarodnem letališču Sarajevo in je bilo na poti iz Zagreba, ima škodo, za katero domnevajo, da je nastala s strelnim orožjem.

Tako poroča BiH spletni medij Klix.ba, prenašajo pa malodane vsi hrvaški mediji.

Poškodbe trupa je ob prihodu na sarajevsko vzletno- pristajalno stezo prijavil pilot letala, po prvih neuradnih informacijah pa so škodo povzročili prav streli.

O primeru je obveščeno Tožilstvo BiH, v teku pa je preiskava vzletno-pristajalne steze sarajevskega letališča.

»Po prejemu informacije, da je pri rednem pregledu letala na letališču Sarajevo, ki je prispelo iz Zagreba, ugotovljena poškodba trupa letala, ki je lahko nastala s strelnim orožjem, je dežurni tožilec Tožilstva BiH zahteval podrobno preiskavo.

Slednjo bo opravila preiskovalna skupina tožilstva v navzočnosti uradnikov Direktorata za civilno letalstvo BiH,” so sporočili s tožilstva BiH.

Naslovnica hrvaškega Jutarnjega lista danes dopoldne.
Potniki menda niso bili ogroženi; gre za stopnjevanje mednacionalne napetosti, sabotažo, protiruski false flag, umazano igro Dodika in Republike Srbske…. ?!

Pri tem velja opozoriti, da varnost potnikov med letom ni bila ogrožena, s podrobnim pregledom pa bo mogoče ugotoviti vrsto škode in varnost letala za nadaljnjo zračno plovbo.

Kje je bilo letalo poškodovano in kako je prišlo do incidenta, za zdaj še ni znano, kakor tudi za kakšen tip letala gre.

Na liniji Zagreb- Sarajevo hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines praviloma obratuje z letali tipa Dash De Havilland DHC-8 400 (krajše: Bombardier Dash 8). Gre za letalo, ki sprejme do 78 potnikov, do sedaj pa so jih izdelali 1125.

Pri kanadskem Bombardieru že razmišljajo o podaljšanju letala Q400 v verzijo Q400X, enako kot francosko-italijanski ATR, kjer si prav tako prizadevajo narediti prvo 100-sedežno turbopropelersko letalo.

Croatia Airlines lete iz Zagreba v Sarajevo sicer opravlja popoldan (15.00) in pozno zvečer (22.00). V svoji floti ima ob omenjenem letalu še pet enakih, ob tem pa še pet letal Airbus A-319 in eno letalo Airbus A-320.

Letalo Bombardier Dash 8,
na kakršnega naj bi bilo streljano v Sarajevu.
Croatia Airlines naj bi v prihodnjih štirih letih svojo floto obnovila

V zvezi z nabavo novih letal se omenjajo (še vedno sporni) Boeing 737 MAX 7, brazilsko reaktivno letalo Embraer E2-195, ki sprejme do 146 potnikov in evropsko-varčni Airbus A220.

Poznavalci pravijo, da se pri vodstvu odločajo med brazilskim in evropskim letalom, morebitna odločitev za Boeing pa naj ne bi bila sporna zgolj zaradi dejstva, da gre za sporno letalo, ampak ker so se pri Croatia Airlines ameriškim letalom odrekli že pred 25-imi leti.  

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: