V petek prvo srečanje strateškega sveta za zunanjo politiko v novi sestavi. Odbor DZ soglasno za deklaracijo o boju proti vojnim hudodelstvom v Ukrajini

V petek se bo na ministrstvu za zunanje zadeve sestal strateški svet za zunanjo politiko v novi sestavi, ki ga bo vodila nova ministrica Tanja Fajon.

Člani strateškega sveta bodo razpravljali o aktualnih zunanjepolitičnih temah, s poudarkom na Ukrajini, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na tokratno zasedanje sveta so na razpravo o Ukrajini vabljeni tudi sopodpisniki dveh pisem glede vojne v Ukrajini, ki so bila v preteklih tednih naslovljena na premierja Roberta Goloba in ministrico Fajon.

Prvo pismo je pozvalo k diplomatskim rešitvam, rekoč, da zahodno oboroževanje ukrajinskih sil samo podaljšuje konflikt.

Podpisniki drugega pisma pa so- povsem nasprotno- sporočili, da bo mir v Ukrajini mogoče doseči le z lojalno in odločno podporo ukrajinski obrambi.

Podpisniki enega so podporniki nove vlade, podpisniki drugega pa nekdanje vlade, 
zdaj opozicije. Nič novega, torej. 
Poraz ukrajinske vojske pri Lisičansku najbrž pomeni še več žrtev.
Odbor DZ za pravosodje soglasno za predlog deklaracije

 Člani odbora DZ za pravosodje so danes soglasno sprejeli predlog deklaracije o resoluciji Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini, ki so ga v obravnavo vložili poslanci SDS.

Obenem pa je bil z osmimi glasovi proti šestim zavrnjen predlog deklaracije o podpori resoluciji EP o totalitarizmu iz leta 2009, še poroča STA.

Razprava o deklaraciji o podpori resoluciji EP o obsodbi vseh vrst totalitarizmov, ki je bila na dnevnem redu prva, se je precej razgrela in zavlekla ter jasno nakazala končni izid glasovanja.

Precej bolj ubrano je medtem minila razprava o drugi točki dnevnega reda.

Poslanci so tako ugotovili, da so očitno enotni vsaj v obsodbi ruske agresije in (domnevnih) grozodejstev v Ukrajini ter v podpori tega, da se jih neodvisno razišče in se odgovorne privede pred roko pravice.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: