Bolgarija slednjič umaknila veto na začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije

Bolgarski parlament je danes umaknil veto na začetek pristopnih pogajanj za članstvo Severne Makedonije v EU, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sprejet je bil francoski predlog, v skladu s katerim bo morala Severna Makedonija predhodno spremeniti svojo ustavo in vanjo vključiti Bolgare kot priznano etnično skupino.

Sklep je bil sprejet s 170 glasovi za in 37 proti, 21 poslancev pa se je vzdržalo, je po glasovanju povedal podpredsednik bolgarskega parlamenta Atanas Atanasov.

Bolgarski premier Kiril Petkov je predlog Francije sicer že včeraj na vrhu EU-Zahodni Balkan sprejel in ga označil za zelo dobrega, še poroča STA.

Makedonski premier Dimitar Kovačevski je na srečanju v Bruslju– popolnoma nasprotno, a popolnoma pričakovano- dejal, da je trenutni predlog za Skopje popolnoma nesprejemljiv.

Uradno (in neuradno) Skopje predloga ne sprejema.
(Foto: Tamas Marton on Pexels.com)

Pobuda Francije bi lahko pomenila še eno zunanjepolitično zmago predsednika Macrona in utrjevanje francoske pozicije vodilne in zanesljive (diplomatske) sile v kriznih razmerah. 
Hkrati je potrebno omeniti, da Macronu na notranjepolitičnem prizorišču, predsedniški zmagi pred nedavnim navkljub, ne kaže tako dobro.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: