Evropska agencija za zdravila odobrila novo cepivo proti covidu; zakaj za slednjim nenadoma zbolevajo v krogu stranke SDS?!

Evropska agencija za zdravila je včeraj odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 za osebe stare od 18 do 50 let, ki ga je razvilo avstrijsko-francosko farmacevtsko podjetje Valneva.

Študija s cepivom, v kateri je sodelovalo skoraj 3000 ljudi, starejših od 30 let, je pokazala, da je cepivo sprožilo nastanek večjega števila protiteles proti prvotnemu sevu SARS-CoV-2 kot cepivo podjetja AstraZeneca.

Vseeno pa je bil delež ljudi, pri katerih je nastala visoka raven protiteles, pri obeh cepivih podoben, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Hkrati je agencija opozorila na omejenost podatkov o moči imunskega odziva proti različicam virusa, ki trenutno prevladujejo v številnih državah EU, torej proti podrazličicam omikrona.

Cepivo se lahko shranjuje v hladilniku, kar pomeni, da se lahko uporablja tudi v državah, kjer ni možnosti za shranjevanje pri zelo nizkih temperaturah.

Cepivo je ustvarilo avstrijsko-francosko podjetje Valneva.
V Sloveniji se je število na novo oz. aktivno okuženih po rastu ustalilo

V zadnjih dneh je Slovenijo- predvsem tukajšnjo Twitter sceno– pretreslo kar nekaj objav o povišani stopnji okužb z novim koronavirusom.

Tako je STA že v ponedeljek poročala, da so minuli teden pri nas zaznali povečanje števila okužb– približno 800 več kot teden prej, vse skupaj pa okoli 2800 primerov koronavirusnih okužb. Rahlo je v vzponu tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19, medtem ko je število tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, na podobni ravni, so še navedli.

V soboto in nedeljo so tako potrdili 325 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega 179 v soboto in 146 v nedeljo. Trend se je nadaljeval tudi ta teden, ko so v ponedeljek ob 833 PCR-testih in 3857 hitrih antigenskih testih potrdili 838 okužb z novim koronavirusom.

V torek se je številka nekoliko znižala, saj so v Sloveniji ob 618 PCR-testih in 3138 hitrih antigenskih testih potrdili 670 okužb z novim koronavirusom, v sredo pa spet povečala, ko so ob 723 PCR-testih in 3275 hitrih antigenskih testih potrdili 763 okužb z novim koronavirusom.

Včeraj so v Sloveniji ob 532 PCR-testih in 3000 antigenskih testih potrdili 645 okužb z novim koronavirusom, na srečo – in hkrati: žal- pa sta v vmesnem obdobju umrli le dve osebi in sicer v torek in četrtek. Število hospitaliziranih se giblje okoli 35, na intenzivni negi pa okoli šest.

Bo covid-19 tokrat povzročal skrbi že poleti?!
Znanstveniki pravijo, da ne; da virus slabi.
Ali v krogu stranke SDS za covidom priročno zbolevajo zaradi glasovanja o noveli ZNB?!

Zato pa bolj odmevajo objave znanih in vplivnih Slovencev in slovenskih državljanov, ki so to poletje zboleli. Med njimi velja izpostaviti zlasti krog blizu stranke SDS.

Tako je te dni na omrežju Twitter vest o potrjeni okužbi pri sebi in ženi objavil znani novinar/urednik Peter Jančič, v približno istem obdobju pa tudi poslanka Anja Bah Žibert, pri kateri, da je zbolela še celotna družina.

Na omrežju TW je prišlo do klasičnega odziva, od žaljivk do pošiljanja dobrih želja in pozitivnih misli, je pa nekdo duhovito pripomnil in se vprašal, ali v stranki SDS obolevajo, ker se bliža glasovanje o noveli Zakona o nalezljivih bolezni.

Mimogrede- čivka več ni moč zaslediti, zato pa nekaj drugih, ki dajejo misliti.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: