Nemški regulator posvaril pred popolno prekinitvijo dobave plina iz Rusije, Iran je hrvaški Ini pripravljen pomagati pri vrnitvi v Sirijo

Predsednik nemške zvezne agencije za omrežje Klaus Müller je za nemško televizijo ARD danes dejal, da obstaja možnost, da bi Rusija v celoti prekinila dobavo plina Nemčiji.

Kot je poudaril, agencija ne more izključiti te možnosti, zato so se že pripravili na več različnih scenarijev, pri čemer se jih večina konča s premalo plina ob koncu zime ali celo prej.

Müller je zato nemško javnost pozval k varčevanju z energijo, kjer je to mogoče, posvaril pa je tudi, da bi se višina računov za ogrevanje lahko podvojila ali celo potrojila, odvisno od vrste ogrevanja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Rusija je sicer v zadnjih tednih že znižala količino dobavljenega plina Nemčiji, kar v državi povzroča nemir, saj naj bi 11. julija zaradi vzdrževanja prišlo do popolnega zaprtja plinovoda.

Ob tem se pojavljajo skrbi, da Rusija po koncu del plinovoda ne bo več zagnala nazaj.
INA med drugim z gorivom oskrbuje hrvaška letališča.
Se bo INA na sirska energetska polja vrnila s pomočjo Irana?

Če bo hrvaška vlada zaprosila za pomoč, je Iran pripravljen pomagati naftni družbi INA (Industrija nafte) pri vrnitvi na sirska naftna polja.

To je v intervjuju za hrvaški časnik Večernji list napovedal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahjan.

Iranski zunanji minister je Hrvaški svetoval, naj sledi le svojim nacionalnim interesom. Hrvaška ima z Iranom tradicionalno dobre odnose, po eni od teorij so Hrvati z Iranci tudi (vsaj deloma) sorodni.  

Kot je dejal v intervuju, Iran ne bo odrekel pomoči pri razvoju in poglobitvi odnosov Hrvaške z Iranom pa tudi z njhovimi prijateljskimi državami v regiji, vključno s Sirijo, pa naj gre za področje energetike ali druga področja.

Na vprašanje novinarja, ali to lahko razume kot pripravljenost Irana, da pomaga Hrvaški pri vrnitvi na naftna polja v Siriji, je potrdil, da to temo spremljajo s pozitivnim mnenjem, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: