Severodoneck kapituliral! Kijev ukazal umik pripadnikov ukrajinske vojske, ruske sile silovito prodirajo tudi v smeri Lisičanska

Danes zjutraj je Serhij Hajdaj/Sergej Gajdaj, ukrajinski guverner pokrajine Lugansk, objavil, da je ukrajinska vojska svojim silam ukazala umik iz Severodonecka. Posledično to seveda pomeni kapitalucijo enega od ključnih mest-dvojčkov. A se tudi drugemu, Lisičansku, ne godi nič bolje.

Glede na razvoj dogodkov in poročanje neodvisnih medijev na spletnih družbenih omrežjih (predvsem Twitter in Telegram, pa tudi Facebook) ostaja nejasno, kam se bodo ukrajinski vojaki sploh umaknili, saj ruske sile silovito prodirajo v vse smeri na omenjenem območju.

Po sklenitvi obroča okrog mest Zolote in Horski/Gorski naj bi se v obkolitvi znašlo približno 1500- 2000 tisoč pripadnikov ukrajinskih sil, prav tako pa naj bi bila prekinjena cestna povezava med mestoma Bahmut in Lisičansk, kar je bila edina pot, po kateri bi se lahko umaknili.

Po ocenah neodvisnih strokovnjakov je število žrtev na ukrajinski strani enormno: samo včeraj naj bi bil “onesposobljenih” do 650 vojakov, od tega najmanj 150 mrtvih, neodvisni mediji pa poročajo tudi o masovnih predajah pripadnikov ukrajinske vojske.

Povedano drugače: 
celotna vzhodna fronta naj bi se- gledano z ukrajinskega vidika- enostavno sesula! 
Jutranja novica o kapitulaciji/osvoboditvi Severodonecka.
Zakaj mediji niso poročali o sesutem ukrajinskem protinapadu iz smeri Yegorovke?!

Sile RF so tako zavzele Loskutivko, Rau-Oleksandrivka, Novoivanovko in Vovčojarivko. Zaradi že omenjene blokade ceste Bahmut-Lisičansk, oskrba ukrajinske vojske v slednjem ni več mogoča. Tudi Bila Hora/Gora je popolnoma obkoljena.

Že sinoči je ruska državna tiskovna agencija TASS poročala, da so “borci Aidar v tovarni Azot v Severodonecku izjavili, da so pripravljeni na predajo ob premirju in zagotovilih civilne varnosti”.

Bitka za Severodonetsk je končno končana. Tako kot Mariupolju se je po tisočih nepotrebnih izgubah končala s hudim porazom ukrajinskih nacionalistov, poročajo ruski mediji. Opozarjajo, da se bo podobna dinamika razvoja dogodkov pojavljala po celotnem Donbasu, dokler ga Rusija ne bo v celoti denacificirala ali pa Natu ne bo zmanjkalo orožja ali Ukrajincev.

K temu dodajmo, da so Ukrajinci pripravljali- in tudi izvedli- protinapad v velikosti 3 BTG, s katerim naj bi se iz smeri Yegorovke prebili čim globlje v smeri Mariupolja, s čimer naj bi odvrnili pozornost in pritisk na Severodoneck.

Ruska vojska je bila na napad pripravljena, za Ukrajince pa naj bi se vse skupaj izteklo katastrofalno.

Poletje v Ukrajini bo zelo vroče. In krvavo, žal.
(Vir: Twitter)
Kako naprej v Ukrajini?

Vprašanje, kam se bodo ruske sile preusmerile zdaj, ostaja odprto!

Znova namreč prodirajo proti Harkivu/Harkovu, drugemu največjemu in pretežno rusko govorečemu mestu, pri čemer bi glavnina sil krenila iz južne smeri Izjuma in ne s severa, kot je bilo pričakovano.

Prav koncentracija sil pri Izjumu je namreč pri zadnjem razvoju dogodkov dala slutiti, da bo ruska vojska od tam prodrla v smeri Slovjanska in Kramatorska, kjer bi se nato spojila s silami, ki bi se, po zavzetju Severodonecka in Lisičanska, prebile iz vzhoda.

Pa se je na koncu izkazalo, da je šlo zgolj za manever: do navidezno očitnega napada ni prišlo, ruske sile v Severodonecku sploh niso prečkale reke Severni Donec, namesto tega pa so potrpežljivo čakale, da svoje opravijo enote, ki so prodirale iz smeri juga.

Posledično analitiki sklepajo, da se bo glavnina ruskih in separatističnih sil zdaj- raje kot na dobro utrjeni Bahmut– preusmerile proti že omenjenima Slavjansku in Kramatorsku, od tam pa proti Zaporožju.

Najbrž pa eden od primarnih ruskih ciljev ostaja tudi napad na Odeso, s čimer bi Rusija Ukrajino popolnoma in dokončno odrezala od Črnega morja in tako rekoč postala vladar severnega dela slednjega.

Obe oceni neodvisnih analitikov podpirajo vse bolj pogosta in vse glasnejša namigovanja, da bo Rusija v kratkem izvedla splošno mobilizacijo, tako pridobljene sile pa bi uporabila za utrjevanje že osvojenih položajev/regij in administrativno pripojitev slednjih Rusiji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: