Voditelji držav EU podprli vstop Hrvaške v območje z evrom, Luka Rijeka zasuta s poizvedbami za pretovarjanje žita iz Ukrajine

Voditelji držav članic EU so na današnjem vrhu v Bruslju potrdili priporočilo Sveta EU, da Hrvaška prihodnje leto vstopi v območje z evrom, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je ob prihodu na vrh podporo označil za odličen znak za Hrvaško in njeno gospodarstvo. Ponovno je zagotovil, da je Hrvaška pripravljena na območje z evrom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Charles Michel, predsednik Evropskega sveta, je Hrvaški, ki bo s 1. januarjem 2023 tako postala 20. članica območja, že čestital tudi preko družbenega omrežja Twitter. Kot je zapisal, je evro del evropskih sanj in zdaj so se sanje uresničile tudi Hrvaški.

Vstop Hrvaške v evrsko območje je pomembna novica tudi za Slovenijo. Hrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence.

Na R(ij)eki bi lahko sprejeli trikrat več žita,
zmogljivosti zasedene tudi v Kopru.
Luka Rijeka zasuta s poizvedbami za pretovarjanje žita iz Ukrajine

Luka Rijeka zaradi ruske blokade črnomorskih pristanišč prejema vse več zahtevkov za pretovarjanje žita iz Ukrajine, danes poročajo hrvaški mediji, prenaša pa STA.

Če bi imeli večje zmogljivosti, bi lahko sprejeli trikrat več žita, kot ga sedaj, je dejal predsednik uprave reškega pristanišča Duško Grabovac.

Kot je pojasnil Grabovac, so poizvedbe vsakodnevne, žito pa bo kmalu začelo prihajati v to hrvaško mesto. Pri tem je treba upoštevati zmogljivost silosa v Luki Rijeka, ki znaša 55.000 ton.

Prednost bodo imeli tisti trgovci, ki ga bodo lahko hitreje odpeljali, da bodo sprostili prostor za novega, pogojuje dostavo in pretovor vodstvo.

Z večjim povpraševanjem za pretovor oziroma skladiščenje žita iz Ukrajine se soočajo tudi v Luki Koper, kjer so to potrdili za STA. Sporočili so, da prejemajo številna povpraševanja, vendar imajo trenutno vse zmogljivosti zasedene.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: