Evropa: Norveška dvignila stopnjo pripravljenosti na najvišjo raven, na Otoku zaradi stavke tudi danes omejen železniški promet

Po smrtonosnem nočnem napadu v središču Osla je norveška notranja obveščevalna služba dvignila stopnjo pripravljenosti na nevarnost terorističnih napadov na najvišjo raven.

V strelskem napadu blizu središča Osla sta bili ubiti dve osebi, še 21 ljudi pa jih je bilo ranjenih, deset njih resno, je sporočila norveška policija, ki streljanje obravnava kot teroristični napad. Napadalec, ki naj bi deloval sam, je bil pridržan.

Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik norveških obveščevalcev Roger Berg, je bil storilec na njihovem radarju od leta 2015 naprej. Napadalca so namreč opazovali zaradi skrbi o njegovi radikalizaciji in članstvu v islamističnih ekstremističnih omrežjih.

Kot je še dejal Berg, so pripadniki obveščevalne službe še minuli mesec opravili pogovor z napadalcem, a naj ta takrat ne bi kazal nasilnih namenov.

Središče Osla je pretresel nočni teroristični napad.
(Foto: Boris K. on Pexels.com)
Stavka znova ohromila britanski železniški promet

Na desettisoče zaposlenih na železnicah v Veliki Britaniji že tretji dan v tem tednu s stavko zahteva višje plače in boljše pogoje dela.

Na Otoku obratuje le petina železniških povezav, vlaki so danes začeli voziti kasneje kot običajno, z vožnjami pa bodo končali prej.

Člani sindikata delavcev v železniškem in pomorskem prometu in 13 upravljavcev vlakov stavka, ker se niso uspeli dogovoriti glede delovnih mest, plač in pogojev dela.

Mick Lynch, generalni sekretar RTM, je danes poudaril, da se s stavko zavzemajo za vse delovne ljudi, ki si želijo dostojne plače in varno zaposlitev.

V upravljalcu železniške infrastrukture, družbi Network Rail, medtem obžalujejo že tretji dan stavke v tednu dni, ki je po njihovem nepotrebna in preuranjena, posledice pa danes znova čutijo uporabniki železniških storitev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: