Odzivi na včerajšnjo odločitev VS ZDA: Vatikan hvali odločitev o splavu, hrvaški radikalni katolik napovedal iniciativo z enakim ciljem

Vatikan: Odločitev VS ZDA o splavu predstavlja svetovni izziv.

Papeška akademija za življenje je sinoči pohvalila odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da zveznim državam dovoli prepoved splava. Dodajajo, da je sodba “izziv celemu svetu” glede življenjskih vprašanj, prenašajo svetovni mediji.

V izjavi za javnost so prav tako poudarili, da obrambe človeškega življenja ni mogoče omejiti na pravice posameznika, ker ima življenje kot tako tudi “širši družbeni pomen”.

“Dejstvo, da velika država z dolgo demokratično tradicijo spremenila svoje stališče do tega vprašanja, je prav gotovo izziv za ves svet,” so zapisali v izjavi.

Nadškof Vincenzo Paglia, vodja Papeške akademije za življenje, je ob tem dejal, da je odločitev sodišča “odločen poziv k razmisleku o tem vprašanju v času, ko zahodna družba izgublja strast do življenja.”

“Z izbiro življenja smo postali odgovorni za prihodnost človeštva,” je poudaril Paglia.

Hrvaški radikalni katolik napoveduje iniciativo za prepoved splava.
Hrvaški Index: radikalni katolik Vice Batarelo na Facebooku praznuje odločitev VS ZDA

Na Hrvaškem znani katoliški aktivist Vice Batarelo je pozdravil odločitev, s katero je ameriško vrhovno sodišče odvzelo zvezno pravico do splava.

Radikalni katolik, kot ga opredeljuje hrvaški spletni portal Index, je to izrazil v zapisu na spletnem družbenem omrežju Facebook. “Batarelo je še posebej vzhičen zaradi Trumpa,” so zapisali v komentarju zapisa. Pri tem je zavoljo novinarske objektivnosti potrebno zapisati, da tudi Index mnogi opredeljujejo kot medij, ki se vedno bolj približuje stališčem skrajne levice.

“Kakšen obraz. Trije od petih sodnikov vrhovnega sodišča ZDA, ki so razveljavili splav, so “njegova imenovanja”: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh in Amy Coney Barrett,” glasi zapis ob Trumpovi sliki. Že prej je Batarelo zapisal, da je treba moliti za ustavne sodnike, ki so razsodili proti splavu, in se zahvaliti Bogu.

“Pet velikanov. Sodniki vrhovnega sodišča ZDA, ki so stali na stran nerojenega življenja: Neil Gorsuch, Samuel Alito, Brett Kavanaugh, Clarence Thomas in Amy Coney Barrett. Vsi so katoliki, razen Gorsucha, ki pa se je navsezadnje rodil kot katoličan. Molite zanje in se zahvalite Bogu,” je dodal.

Batarelova izjava odstopa, ker gre za prvo v nizu objav, ki proslavljajo odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, navsezadnje pa je omenjeni aktivist tak scenarij napovedal tudi na Hrvaškem.

“Tudi na Hrvaškem bomo nekega dne ustvarili zakon, ki bo varoval nerojeno življenje in prepovedal ubijanje,” je zapisal, še prenaša Index.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: