Ruske sile zavzele Severodoneck in prodrle v Lisičansk. Putin Belorusiji obljubil rakete, ki lahko nosijo jedrske konice

Župan mesta Severodoneck, ki je bilo več tednov prizorišče srditih spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, je danes potrdil, da je mesto v celoti padlo v ruske roke, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Župan Oleksandr Strjuk je novico potrdil dan po tem, ko so ukrajinski branilci dobili ukaz, da se umaknejo iz kraja, kjer jim je grozilo, da jih napadalci v celoti obkrožijo.

Predstavnik proruskih separatističnih sil Andrej Maročko je danes potrdil, da so Rusi vzpostavili nadzor tudi nad kemično tovarno Azot. Po besedah Ivana Filiponenka, ki je še en predstavnik separatistov iz Donbasa, se je v tovarni nahajalo 800 civilistov, ki so bili evakuirani.

Rusija sedaj sile usmerja proti Lisičansku, ki je njena naslednja strateška tarča v prizadevanju za osvojitev Donbasa, še prenaša STA. K novici je potrebno dodati, da nekateri svetovni mediji, kakor tudi neodvisni viri na spletnih družbenih omrežjih Twitter in Telegram, že poročajo o bojih na ulicah Lisičanska, kamor so ruske sile prodrle danes.

S padcem Lisičanska bi se rusko osvajanje regije Lugansk končalo, naslednja cilja pa bi zelo verjetno lahko bila Harkov na severu in Mikolajev na jugu.

O kapitulaciji Severodonecka poročajo skoraj vsi svetovni mediji.
Putin Belorusiji obljubil rakete, ki lahko nosijo jedrske konice

Rusija bo Belorusiji dobavila rakete, ki lahko nosijo jedrske konice, je ruski predsednik Vladimir Putin danes dejal beloruskemu kolegu Aleksandru Lukašenku med njunim srečanjem v Sankt Peterburgu.

Tam sta predsednika obeležila 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med njunima državama, še poroča STA.

Po Putinovih besedah bodo zahodni sosedi v prihajajočih mesecih dobavili rakete tipa Iskander-M, ki lahko med drugim nosijo tudi jedrske konice.

Prav tako je Lukašenku ponudil nadgradnjo beloruskih bojnih letal Su-25, da bi ta lahko nosila jedrsko orožje.

Rusko zunanje ministrstvo je maja sicer izključilo možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini in se pri tem sklicevalo na njihovo jedrsko doktrino, ki predvideva uporabo tovrstnega orožja le, če je ogrožen obstoj države.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: