Slovenci (in ostali slovenski državljani) danes obeležujemo 31. obletnico osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije.

Predsednik republike Borut Pahor bo danes na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja zlati red za zasluge, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prejela ga bosta Ludvik Toplak za izjemen prispevek k demokratizaciji in osamosvojitvi Sloveniji ter njeni mednarodni in akademski uveljavitvi ter Roberto Battelli za dolgoletno delo in prispevek k razvoju slovenske demokracije ter za zasluge pri povezovanju in ohranjanju italijanske skupnosti v Sloveniji.

Slovenija je sicer dan državnosti že včeraj obeležila s številnimi slovesnostmi, še poroča STA.

Na osrednji državni proslavi je Pahor poudaril, da nam je skoraj vse dosegljivo, če bomo povezana in solidarna skupnost. Ocenil je, da če smo bili pred 31 leti sposobni ustvariti razmere za ustanovitev lastne države, moramo biti v novem zahtevnem času sposobni izpeljati trajnosten, zeleni in digitalni prehod.

31 let šteje slovenska država danes.

Pahor je v govoru potegnil vzporednice med časom osamosvajanja in aktualnimi razmerami. Opozoril je, da obdobje pred nami zelo verjetno ne bo čas običajnih problemov in enostavnih rešitev.

Ob koncu je strnil, da danes nimamo razlogov za pasivno vdanost v usodo, malodušje ali celo strah, tudi zato, ker smo se skozi prelomne izkušnje ustanovitve svoje lastne države in njenega razvoja zgradili tudi kot narodna in državljanska skupnost.

(mbo)