Za izobraževanje zaposlenih skoraj 263 milijonov evrov; sindikati ob vročinskem valu ponekod pričakujejo zmanjšana pričakovanja delodajalcev

Svoje zaposlene je leta 2020 izobraževalo in usposabljalo 8343 podjetij, kar je 7,2 odstotka več kot leta 2015, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zaposlene je sicer izobraževalo 81,6 odstotka vseh podjetij oz. 5,2 odstotne točke manj kot leta 2015. Za izobraževanje je bilo namenjenih skoraj 263 milijonov evrov ali 0,54 odstotka vseh stroškov dela, je objavil statistični urad (SURS).

Večji delež udeležencev programov izobraževanj med zaposlenimi so imela srednje velika in velika podjetja. S 64 odstotki predstavljajo največji delež podjetja z 250 in več zaposlenimi.

V znanje in kompetence svojih zaposlenih so v povprečju največ sredstev vložila podjetja, ki spadajo v informacijske, komunikacijske, finančne in zavarovalniške dejavnosti. 

Delež udeležencev izobraževanja med zaposlenimi je bil tam 73-odstoten, vsak udeleženec pa se je v teh programih izobraževal povprečno 28 ur.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Kateryna Babaieva on Pexels.com)
Sindikati: delodajalci naj ob vročinskem valu zmanjšajo pričakovanja

Ob preveliki izpostavljenosti toplotno neustreznemu delovnemu okolju je za določeno delovno nalogo potrebnega več časa ali pa mora biti zanjo dodeljenih več delavcev.

Prav tako se dela ne more izvajati tako dolgo ali tako intenzivno kot sicer, saj visoke temperature povzročajo večjo nepazljivost in porast delovnih nezgod, opozarjajo sindikati.

V sindikalni organizaciji KS 90 navajajo, da vsaka stopinja nad 25 stopinjami Celzija v delovnem okolju pomeni dvoodstotno izgubo produktivnosti. 

Pri temperaturah nad 27 stopinj Celzija pa se predvsem pri predelovalnih dejavnostih delovna storilnost z vsako stopinjo zmanjša celo za štiri do devet odstotkov.

Po njihovih navedbah so razmere posebej kritične v dejavnostih gostinstva in turizma, trgovine, gradbeništva in komunale.

V tej luči si želijo okrepitve inšpekcijskih nadzorov, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: