Nemške oblasti gradnjo prvega terminala LNG odločno podprle, Nemčija pred energetskim kolapsom

Sinoči po srednjeevropskem času je Bloomberg sporočil, da se nemški energetski velikan Uniper SE z nemško vlado pogaja o morebitnem paketu pomoči v višini do 9 milijard evrov.

Pri Bloombergu se pri poročanju sklicujejo na vire, seznanjene s situacijo, pri nemškem ministrstvu za finance in v Uniperju pa te informacije niso želeli komentirati. Gre za največjega uvoznika ruskega plina v Nemčiji, podjetje pa je že prejšnji teden sporočilo, da se pogaja z vlado za zagotovitev likvidnosti.

Vrednost njihovih delnic je včeraj padla za kar 28 odstotkov in obstala pri tržni vrednost 4,14 milijarde evrov.
Habeck: Soočeni smo z grožnjo Lehman Brothers efekta

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck je opozoril, da bi plinska kriza lahko povzročila zlom trga, s podobno vlogo kot jo je imela razvpita banka Lehman Brothers ob izbruhu zadnje velike finančne krize.

Tamkajšnja vlada v okviru načrta pripravlja zakonodajo, ki bi državi omogočila prevzem deležev v propadajočih energetskih podjetjih, zatrjujejo poznavalci razmer. Sočasno bi odjemalci prevzeli večje breme naraščajočih cen plina. Vlada naj bi predlog zakona potrdila že ta teden.

Ekonomska logika je jasna: energenti so predpogoj vsega ostalega.
Nemške oblasti podprle gradnjo prvega terminala LNG

Prav Uniper je včeraj sporočil tudi relativno dobro novico, da so nemške oblasti prižgale zeleno luč za takojšnji začetek gradnje prvega terminala za utekočinjeni plin LNG v državi, je včeraj popoldne poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zgradili ga bodo v kraju Wilhelmshaven, zaživel naj bi že konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, pokril pa naj bi okoli 8,5 odstotka letnih nemških potreb po plinu.

Po navedbah podjetja se je gradnja na vodi plavajočega terminala v Severnem morju uradno začela danes, uradni Berlin pa tako tudi v praksi dokazuje, da si v luči vojne v Ukrajini in sankcij proti Rusiji močno prizadeva zmanjšati odvisnost od ruskih energentov.

Uradna Moskva je sicer že znatno zmanjšala količino dobavljenega plina Nemčiji, zato v državi pospešeno iščejo druge vire energije, je še poročala STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: