Pogonska goriva zunaj avtocest nekoliko cenejša, na Hrvaškem nova zamrznitev cen

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest so se opolnoči nekoliko znižale – dizelskega goriva za štiri cente na 1,808 evra za liter, za liter 95-oktanskega bencina pa je treba po novem odšteti 1,723 evra oz. 3,2 centa manj kot včeraj.

Te cene bodo veljale do 18. julija. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov, še prenaša STA.

Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Oskrba s pogonskimi gorivi dejansko postaja prava avantura.
Na Hrvaškem nova zamrznitev cen, le-te se so spremenile na avtocestah. Navzdol.

Hrvaška vlada je včeraj za 14 dni podaljšala zamrznitev cen osnovnih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest ter določila tudi veleprodajne cene. Za dodatnih 14 dni se podaljšuje tudi trenutno znižanje trošarin za naftne derivate.

Določanje cen pa ne velja za premium goriva. Tako so se z današnjim dnem spremenile cene goriv na avtocestah, pocenila pa so se osnovna goriva, še poročajo hrvaški mediji. Tak režim se bo uporabljal naslednjih 14 dni.

Na bencinskih servisih zunaj avtocest liter eurosuper 95 tako stane 13,50 kune (HRK), kar je enako kot zadnja dva tedna, evrodizel pa stane 13,08 HRK.

Glede na distributerja so se nekatera premium goriva nekoliko podražila, nekatera pa so se pocenila, osnovna goriva pa so cenejša tudi na avtocestah.

Po podatkih iskalnika cen goriv tamkajšnjega ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj je cena osnovnega eurosuperja 95 na bencinskih servisih Ine, Petrola, Croduxa, Tifona in nekaterih drugih distributerjev ostala enaka kot v preteklih dveh tednih: 13,50 HRK.

Spremenila se ni niti cena osnovnega evrodizla, ki je od danes na večini bencinskih servisov 13,08 HRK, modri ​​dizel pa bo naprodaj za največ 9,45 HRK za liter. Veleprodajne cene so fiksirane na način, da z vsemi javnimi ugodnostmi ne morejo preseči končne maloprodajne cene, ki jo predpisuje Uredba za maloprodajna mesta zunaj avtocest.

Mediji so te dni ugibali, da bi brez novega vladnega posega osnovni evrosuper od danes stal okoli 16 HRK, evrodizel pa več kot 16,50 kune za liter.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: