Reuters: re-grupiranje ukrajinskih sil po izgubi Luganska nujno za obrambo Donecka

Da sta Rusija in Ukrajina med bitko za Lugansko oblast utrpeli velike izgube, zlasti med konfliktom v Lisičansku in Severodonecku, trdijo zahodni mediji, kakor tudi, da Lisičansk kot mesto več ne obstaja. 
Iz sicer nepreverjenih objav posnetkov na svetovnem spletu temu ni moč pritrditi.

Rusija je v nedeljo dokončno zavzela mesto Lisičansk in s tem končala ofenzivo na enem od dveh območij, ki sestavljata večji del Donbasa, industrijsko razvite regije v vzhodni Ukrajini.

Reuters zdaj poroča, da je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin zatrdil, da so ruski vojaki ukrajinske sile v regiji Lugansk popolnoma porazili in da je Rusija pozornost zdaj usmerila na tarče v regiji Doneck.

Ukrajinske sile so zdaj v fazo novega grupiranja, kar se kaže v zavzetju obrambnih položajev v regiji Doneck in sicer na območju, kjer še vedno nadzorujejo večja mesta. Ruska vojska je medtem v fazi predaha in povrnitve vojaške sposobnost, navajajo.

“To je zadnja ruska zmaga na ukrajinskem ozemlju,” je v zvezi s tem dejal Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. “Izgubili smo srednje velika mesta, spopadi pa so trajali od 4. aprila do 4. julija. Devetdeset dni, toliko žrtev.”

Arestovič je dodal, da želijo ukrajinske sile na jugu države izvesti protinapad. “Zavzemanje mest na vzhodu je pomenilo, da je bilo 60 odstotkov ruskih vojakov poslanih na vzhod, kar pomeni, da se bodo težko vrnili na jug. Ni več vojakov, ki bi jih lahko poslali iz Rusije, za nadzor Severodonecka in Lisičanska pa so plačali res visoko ceno.”

Rusija z zavzetjem Lisičanska in Severodonecka ni veliko pridobila, izid bitke za Donbas pa je bil negotov vse do konca

“Mislim, da je to taktična zmaga za Rusijo, vendar je bila zelo draga,” meni Neil Melvin iz londonskega možganskega trusta RUSI. Bitko za Donbas je, tako Reuters, primerjal z bitkami med prvo svetovno vojno, ki so privedle do manjših ozemeljskih pridobitev.

“Trajala je 60 dni, napredek pa je bil zelo počasen. Rusi bodo najbrž razglasili neke vrste zmago, a ključne bitke šele prihajajo,” je dodal.

Te pa najverjetneje ne bodo potekale na vzhodu, ampak na jugu države: ukrajinska vojska je tam v bližini Hersona že začela z napadi na ruske sile. “Ukrajinci na omenjenem območju napredujejo; zdaj izvajajo protinapade in prav gotovo bodo prevzeli pobudo. Ruse bodo skušali zatreti z velikimi protiofenzivami,” še meni Melvin.

Ruski prodor se nadaljuje;
kapituliralo je že tudi predmestje Bahmuta.
Zavzetje Luganska največja zmaga Rusije, Zelenski sinoči napovedal nadaljevanje boja

Zavzetje Luganske oblasti je največja zmaga Rusije v vojni v Ukrajini po zavzetju Mariupola, mesta na jugu države, ki ga nadzoruje od konca maja. Tudi ukrajinski guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj je priznal, da jo zdaj de facto obvladujejo Rusi, poudarja Reuters.

“Moramo dobiti vojno, ne bitko za Lisičansk. Izguba mesta zelo boli, a vojne ne bomo izgubili,” je dejal Hajdaj in dodal, da so ukrajinske sile, ki so se umaknile iz Lisičanska, zdaj zavzele obrambne položaje med Bahmutom in Slovjanskom. Slednji je bil sicer sinoči tarča silovitega obstreljevanja.

Ukrajinski protinapadi so v veliki meri odvisni od razpoložljivosti orožja, ki ji ga pošlje Zahod. “Težava je v hitrosti dobave. Zahod preprosto nima dovolj orožja, da bi nam ga poslal. Treba je proizvesti več orožja in zdaj ga tudi proizvajajo. Glede na hitrost proizvodnje bi ga jeseni moralo biti že kar nekaj na razpolago,” je zaključil Arestovič.

Članek je sicer v celoti dostopen na sledeči povezavi: https://www.reuters.com/world/europe/after-losing-luhansk-ukraine-forces-regather-defence-donetsk-2022-07-05/

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: