(novica s komentarjem)

Vodstvo Državnega zbora je za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma o spremembah zakona o vladi določilo 1. september.

Pristojni so namreč ugotovili, da pobuda za razpis referenduma, ki so jo v preteklem tednu vložili v zdaj opozicijski SDS, izpolnjuje zahtevane zakonske pogoje.

35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov se bo iztekel 5. oktobra, so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) potrdili v kabinetu predsednice DZ.

Po izteku tega roka ima pobudnik sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v DZ. Če je ta popolna, ima DZ še sedem dni, da z odlokom razpiše referendum.

Če bi pobudniki z referendumsko pobudo uspeli, bi to pomenilo, da DZ še leto po razglasitvi referendumske odločitve ne bi smel sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Na zakonodajnem referendumu sicer volivci odločajo o potrditvi zakona, ki ga je sprejel državni zbor, pred njegovo razglasitvijo.

Tako bi se oblikovanje vlade, kot si jo je zamislila aktualna vladajoča koalicija, zamaknilo še vsaj za eno leto, še poroča STA.

S čim bo ob začetku meteorološke jeseni postregel
Janez Janša, je znano! Pa kasneje?
(Vir: splet)

V bistvu gre za predvidljiv, v izvedbi grob, a vendarle tudi prefinjen manever stranke SDS. Zavedajo se, da stranka Gibanje Svoboda še nima utrjene lokalne strankarske mreže, kar dokazuje tudi njeno povezovanje z LMŠ in SAB. 

Čeravno datum za izvedbo referenduma za zdaj še ni znan, ga bodo v SDS- pod krinko nižanja stroškov in skrbi za državne finance- zagotovo izvedli sočasno z jesenskimi bodisi lokalnimi bodisi predsedniškimi volitvami. 

Tako bi pred obojnimi pridobili na odmevnosti, ojačali propagando, 
če k vsemu prištejemo še nič kaj obetavne jesenski napovedi (energetsko in prehransko krizo zavoljo vojne v Ukrajini, inflacijo, morebitne drastične ukrepe zaradi izbruha okužb v povezavi z napovedanim izvajanjem švedskega modela spopadanja z epidemijo), je rezultat znan: 
ne gre zgolj za (nedopustne) spremembe zakona o vladi.

(mbo)